Hoppa till huvudinnehållet

Tjänstemännen: ”Avveckla och riv badhuset – och satsa på ett nytt”

Publicerad:
Reporter Kent Sjögren
Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
Badhuset på Sätterstrand stängdes i höstas efter att bassängen läckt stora mängder vatten. Nu visar det sig att en renovering kan komma att kosta mer än den smakar.
Badhuset på Sätterstrand stängdes i höstas efter att bassängen läckt stora mängder vatten. Nu visar det sig att en renovering kan komma att kosta mer än den smakar. Foto: Håkan Strandman

Efter sju sorger och åtta bedrövelser verkar slutet nu vara nära för Sätterstrands badhus på Hammarö. En Swecoutredning visar att riskerna med att fortsätta lappa och laga är för stora.

Nu föreslår tjänstemännen avveckling och rivning – och att fullt fokus läggs på ett helt nytt badhus.

Det lilla badhuset på Sätterstrand, byggt 1966, är sedan några år tillbaka den växande skärgårdskommunens enda. Och det är i bedrövligt skick. I höstas tvingades verksamheten stänga, då bassängen visade sig läcka 20 kubikmeter vatten per dygn.

– Vi anlitade en konsult för att lokalisera läckan, men det visade sig vara knepigare än vi först trodde. Det handlar nämligen inte om rören. Det fortsatte läcka även efter att rören pluggats igen, säger serviceförvaltningens chef Lars Elfstrand.

Det innebär att felet ligger i själva konstruktionen, och hur omfattande skadorna är kan vara omöjligt att utröna utan att riva hela bassängen.

Förslagen från konsulten blev följande: att göra en så kallad ”relining” av befintlig bassäng i PVC-plast eller rostfritt material (för 0,6-4 miljoner kronor), eller att bygga en helt ny betongbassäng (15-20 miljoner).

Serviceförvaltningens chef Lars Elfstrand anser att en avveckling och rivning av badhuset på Sätter är det rimligaste alternativet.
Serviceförvaltningens chef Lars Elfstrand anser att en avveckling och rivning av badhuset på Sätter är det rimligaste alternativet. Foto: Lisa Olaison

Problemet? Vattenläckaget kan ha underminerat hela byggnaden. Med en relining vet man inte förrän bassängen fylls med vatten om det håller.

– Det är helt enkelt en för stor risk att ta. Och utifrån förvaltningens perspektiv anser vi inte heller att det är ett vettigt alternativ att bygga en ny bassäng. Kostnaden blir långt mycket mer än 15-20 miljoner. Dels sex-sju miljoner för de åtgärder vi redan tidigare konstaterat krävs för att badhuset ska kunna leva vidare på sikt, dels ett antal miljoner för en fungerande entrélösning, förklarar Lars Elfstrand.

Till detta kommer situationen för simundervisningen. I dag bussas Hammaröeleverna till Grums och Vålberg, vilket kan bli svårt i framtiden. Både Grums och Karlstads kommuner har tankar om nybyggnation eller renovering.

Tjänstemannaförslaget blir därför följande: att avveckla och riva Sätterstrands badhus. Och att så snart som möjligt inleda en förstudie om ett nytt badhus nära Skoghalls centrum– som i så fall skulle kunna byggas i två etapper.

Kommunalrådet Solweig Gard (S) menar att kommunens ansträngda ekonomi kräver stor eftertänksamhet om alternativen.
Kommunalrådet Solweig Gard (S) menar att kommunens ansträngda ekonomi kräver stor eftertänksamhet om alternativen. Foto: Arkiv

– Vår prioritet är ju skoleleverna och deras simundervisning. Om förstudien visar att det är möjligt kan man tänka sig först en undervisningsbassäng med höj- och sänkbar botten, och de kringutrymmen som krävs. Och i nästa steg en 25-metersbassäng som även allmänheten kan ta del av, menar Elfstrand.

Totalkostnaden? 180-200 miljoner kronor, för båda etapperna.

Förslaget tas först upp av servicenämnden den 9 mars, men lär lyftas vidare till kommunstyrelsen. Kommunalrådet Solweig Gard (S) har inte studerat det närmare:

– Nej, så det är svårt att kommentera detaljerna. Men jag är fullt medveten om att vi måste lösa simundervisningssituationen, och att det finns många problem vid Sätterstrand. Vi har dock en oerhört ansträngd ekonomisk situation i kommunen, med många pågående projekt och stora kostnader i flera år till. Vi får gå igenom alternativen noggrant och försöka hitta bästa möjliga lösning.

Artikeltaggar

BadanläggningarFritid och livsstilHammarö kommunKarlstads kommunKommunstyrelsenLars ElfstrandSamhälleSkoghallSocialdemokraternaSolweig GardVattenVålberg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.