Hoppa till huvudinnehållet

Så tänker bostadsbolagen om elstödet: ”Inte slussa pengarna vidare”

Publicerad:
De kommunala bostadsbolagen resonerar lite olika när det gäller elstödet för företag. Om det betalas ut kommer en del bolag att slussa det vidare till hyresgästerna utan eget elnätsavtal medan andra gör det inte.
De kommunala bostadsbolagen resonerar lite olika när det gäller elstödet för företag. Om det betalas ut kommer en del bolag att slussa det vidare till hyresgästerna utan eget elnätsavtal medan andra gör det inte. Foto: Janerik Henriksson/TT

Bor du i en hyresrätt utan eget elnätsavtal?

Då är det upp till fastighetsägaren att bestämma om du får något elstöd.

De kommunala bostadsbolagen resonerar olika i frågan.

– De aktuella hyresgästerna har haft en alldeles för låg elkostnad för den period som elstödet avser, säger Fredrik Berglöf, vd Hammaröbostäder.

Regeringens elstöd till privatpersoner med egna elavtal håller på att betalas ut. Men för de hyresgäster som inte hade sitt namn på elnätsavtalet den 17 november 2022 gäller andra regler. Där är det upp till fastighetsägaren att avgöra om stödet ska föras vidare eller inte.

Först måste emellertid regeringens förslag till elstöd för företag och juridiska personer godkännas av EU-kommissionen.

– Vi kommer inte att lämna något besked innan vi säkert vet vad som gäller för företag. Vi har haft hyresgäster som hört av sig. Vi har svarat att vi återkommer med besked så fort vi får besked, säger Niclas Jansson, vd för Sunne Fastighet.

Sunne Fastighet har 45 hyreslägenheter med individuell mätning där bostadsbolaget står på elnätsavtalet.

Enligt regeringsförslaget ska företagare i elprisområde 3 och 4, vilket inkluderar Värmland, kunna ansöka om elstöd från och med 30 maj. Stödet avser tiden från oktober 2021 till september 2022.

Hammaröbostäder har haft kostnader som vida överstiger elpriset mot hyresgästerna. Därav fryser ett eventuellt elstöd till företag inne berättar Fredrik Berglöf, vd för det kommunala bostadsbolaget.
Hammaröbostäder har haft kostnader som vida överstiger elpriset mot hyresgästerna. Därav fryser ett eventuellt elstöd till företag inne berättar Fredrik Berglöf, vd för det kommunala bostadsbolaget. Foto: Hammaröbostäder

Hammaröbostäder har redan gjort ett ställningstagande.

– Vi har ett inriktningsbeslut i styrelsen att inte slussa pengarna vidare, säger Fredrik Berglöf.

Anledningen är att de knappt 300 hyresgäster som det berör haft ett förmånligt pris under perioden.

– Vi har tagit ut ett pris på 1,22 kronor per kilowattimme, exklusive moms, och haft kostnader som vida överstiger det, säger Berglöf och fortsätter:

– Våra uträkningar visar att även att om vi inte slussar elstödet vidare så har våra hyresgäster tjänat ganska mycket på det.

I Karlstads Bostads AB berörs cirka 2 200 av totalt 7 500 hyresgäster.

– Kommer vi att få ett elstöd kommer hyresgästerna att få ta del av det. Exakt hur det ska gå till får vi återkomma om, säger Niklas Karlsson, fastighetsstrateg på KBAB.

Har ni blivit nerringda av undrade hyresgäster?

– Inte nerringda, men vi har fått några samtal. Vi har gått ut med information på vår hemsida och under ”mina sidor”.

KBAB har beslutat att kvartalsvis se över det elpris som bolaget tar ut av hyresgästerna.

– Det är ett självkostnadspris som vi räknar fram. Tidigare år har vi inte gjort några större justeringar, men med tanke på hur elpriset varierade under 2022 kommer vi framöver se över det regelbundet.

Det är inte praktiskt möjligt att justera priset efter spotpriset på elmarknaden.

– Men på helårsbasis ska det vara ett självkostnadspris. Vi ska inte tjäna pengar på elpriset, säger Niklas Karlsson.

Forshagabostäder har sin linje klar.

– Vi kommer att betala ut det vi får i stöd. Vi har 800 lägenheter och många av dem har abonnemang genom oss, säger Örjan Nässlander, vd.

Torsbybostäder äger inte frågan som vd Håkan Laack säger.

– Våra hyresgäster har egna abonnemang, säger han.

Lars Nyborg är vd för Hagforshem.

– De flesta hyresgäster har egna avtal, sedan finns det ett fåtal hyresgäster där vi gjort en beräkning av elförbrukningen. Det finns ingen mätare i lägenheten, säger han.

Prisnivån har varit densamma under hela 2022, då elpriset började att skena iväg.

– På så sätt har hyresgästerna haft en låg elkostnad även om det inte går att säga exakt hur många kilowattimmar man förbrukat, säger han.

Artikeltaggar

Bostad och byggenEkonomiEU-kommissionenFastigheterFredrik BerglöfHagforshemHåkan LaackKBABLägenheterLars NyborgNiclas JanssonÖrjan NässlanderSunneVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.