Hoppa till huvudinnehållet

Hellton missade chansen till avancemang – sågar serieupplägget: ”Det känns surt”

Publicerad:
Hellton får ta nya tag nästa säsong, det blir fortsatt division 2-spel. (Bild från uttåget förra säsongen)
Hellton får ta nya tag nästa säsong, det blir fortsatt division 2-spel. (Bild från uttåget förra säsongen) Foto: Tommy Andersson

Hellton rustade för att säsongen i division 2 skulle bli kortvarig.

Men efter helgens förlust står det nu klart att Karlstadsklubben blir kvar i landets fjärde högsta serien även 2024.

– En missräkning, suckar sportchefen Maths ”Gusen” Gustafsson.

De gick rent genom hela grundserien och var ohotad etta inför kvalserien till division 1. Men redan i de två första matcherna kammade Hellton noll.

Och efter att ha förlorat helgens match mot HB 78 Jönköping har värmländskornas dröm om en snabb återkomst till division 1 slocknat.

– Det känns jävligt surt, vi ville absolut spela på en högre nivå nästa säsong och jag tror nog att alla i föreningen kan hålla med om att det just nu känns skit... Vi hade materialet för att ta klivet tillbaka till division 1, men tyvärr blev det inte så. Division 2 är också en märklig serie på så vis att vi på västsidan slås ihop och hamnar med B-lag som har sina representationslag i SHE, säger Maths Gustafsson och fortsätter:

– Nu ska vi inte gnälla på något sätt och hitta bortförklaringar, men det är trots allt bara vi i den västra serien som har ett annorlunda upplägg gentemot de andra. Att göra som de andra och ha en rak serie i stället för att man först har en grundserie och sedan en kvalserie, hade varit mer rättvist. Men, men – det är bara att rätta sig efter reglerna som finns. Men vad jag förstått kommer division 2 att göras om till nästa säsong.

Ser ni detta som ett misslyckande?

– Ja. Vi hade som mål att gå upp och klarar man inte det så får vi se det som ett misslyckande. Nu är det bara att knyta näven och hoppas att alla vill vara med och försöka igen till hösten.

Tunga skador förstörde

Med värvningar som Ida Holm, som av många ansågs vara seriens bästa spelare, var det positiva tongångar kring laget under försäsongen.

Men att det andra prestigeförvärvet, Elsa Frisk Nävarp, aldrig kom till spel på grund av en knäskada och att veteranen Emmy Hollsten Skogman ådrog sig en fotskada och missade sluttampen av säsongen blev två tunga avbräck.

Alldeles för tunga, skulle det visa sig.

– Vi vet ju aldrig hur stor skillnad Elsa hade gjort, men det är klart att med hennes rutin från SHE så hade hon betytt mycket. Emmys skada kom också olägligt då vi redan hade en tunn trupp där många med skavanker fick dra ett tungt lass.

Ida Holm var Helltons vassaste vapen offensivt, men blir hon kvar nästa säsong?
Ida Holm var Helltons vassaste vapen offensivt, men blir hon kvar nästa säsong? Foto: Lisa Olaison

Räknar ni med att behålla många spelare från årets trupp eller riskerar ni ett manfall?

– Vi hoppas få behålla de flesta, det är inte många som flaggat för att de ska lämna men vi vet att det finns spelare som uppvaktas av klubbar högre upp i seriesystemet. Då gäller det för oss att leverera något som de tycker är tillräckligt trevligt för att vara kvar.

Ida Holm, har ni pratat med henne?

– Vi har påbörjat en dialog med både henne och Emmy Hollsten Skogman. När serien är slut ska vi sätta oss ner och diskutera mer om framtiden, men det är ingen av dem som i nuläget stängt dörren för en fortsättning.

Artikeltaggar

Emmy Hollsten SkogmanHandbollIda HolmIF HelltonMaths Gustafsson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.