Hoppa till huvudinnehållet

Ortsbor i protest mot vindpark: ”Hamnar rakt över sjön från vår camping”

Publicerad:
Peter Johansson, Irina Eriksson, Anki Lundsten och Niclas Lundsten står och tittar ut över Borgvikssjön mot området där Fortum planerar för en vindkraftspark med 23 turbiner. Foto: Peter Bäcker

Fortums planer på en stor vindpark väster om Segmon väcker frågor och känslor hos ortsbefolkningen.

– 23 verk mellan masten och udden där borta, det är många, säger Niclas Lundsten och pekar över Borgvikssjön.

Han och hustrun Anki är dubbelt berörda av ”Vindkraftsprojekt Borgvik” som Fortum kallar anläggningen som kan stå klar inom fem till åtta år. Paret Lundsten driver Kungskvarnen i Borgvik och Grums Fish´n Camp vid Sävsjön.

– Vi har inte investerat så mycket i campingen de senaste åren, men nu tänkte vi göra det, berättar Niclas Lundsten.

Paret har begärt och fått offerter in för ett nytt avloppssystem, en ny badbrygga och en ny servicebyggnad. Totalt handlar om en investering på 2,5 miljoner kronor som sattes på paus för en knappt en månad sedan. Det var då de fick höra talas om den planerade vindkraftsparken på 20 kvadratkilometer med 250 till 300 meter höga turbiner bara två kilometer väster om Segmon.

– Parken hamnar rakt över sjön från vår camping. Vi vill investera i en naturcamping och den prägeln skulle gå förlorad, säger han.

Även på andra sidan av Borgvikssjön växer oron bland de boende. En förening ska bildas i närtid för att bygden ska prata med en röst. De närmaste turbinerna skulle hamna på tre kilometers avstånd. Men ljud färdas snabbt över vatten.

– En lugn kväll hör man vad de pratar om på andra sidan sjön, säger Irina Eriksson som bor på i de nyare husen längs Snickeribacken.

– Vi får inte sätta upp en parabol, ett staket eller måla om huset, men en vindkraftspark går bra, fortsätter hon.

Peter Johansson, Irina Eriksson, Anki Lundsten och Niclas Lundsten har många frågor och funderingar kring den planerade parken. I närtid hoppas de närboende att bilda en förening i syfte att prata med en röst mot Fortum.
Peter Johansson, Irina Eriksson, Anki Lundsten och Niclas Lundsten har många frågor och funderingar kring den planerade parken. I närtid hoppas de närboende att bilda en förening i syfte att prata med en röst mot Fortum. Foto: Peter Bäcker

Peter Johansson, som bor i Nygård, lyfter fram bruksortens höga kulturmiljövärden. Om vindsnurrorna kommer på plats riskerar det enligt honom att gå ut över besöksnäringen.

– Det blir inte samma sak att strosa runt i bygden och sitta vid hamnen med en vindkraftspark på andra sidan sjön. Då tänker jag på både ljud och det visuella, säger han.

Gunno Rosell, ordförande i Borgviks utvecklingsråd, ansluter efter en stund till Kungskvarnens restaurang som håller på att få en finputs inför våren.

– Den stora mängden av ortsbor har ingen vetskap om planerna. De informationsmöten som Fortum haft är för de närmast berörda – och de som fått information är negativa och frågande, säger han.

Niclas Lundsten, som tillsammans med hustrun Anki driver en camping vid Sävsjön, har pausat alla tänkta investeringar i avvaktan på vad som sker med vindparken.
Niclas Lundsten, som tillsammans med hustrun Anki driver en camping vid Sävsjön, har pausat alla tänkta investeringar i avvaktan på vad som sker med vindparken. Foto: Peter Bäcker

Fortum kommer att kalla till ett fysiskt samrådsmöte i slutet på april. Från Grums kommun har informationen hittills varit knapphändig anser Niclas Lundsten.

– Ändå fick kommunen reda på planerna i december.

Fortum har vid vindkraftsprojekt som regel att ersätta bygden med en årlig summa per vindkraftverk på runt 15 000 kronor.

– Det är väldigt lite med tanke på att vi som bor i bygden får ta smällen av förlorade fastighetsvärden, bullerstörningar och förlorade naturvärden. Det påverkar vår miljö, medan den stora kakan går till Fortum och markägaren Tham Invest, säger Niclas Lundsten.

Livslängden för en vindkraftspark uppgår till 30 år.

LÄS OCKSÅ:

Företag vill satsa två miljarder på en vindpark utanför Segmon

Artikeltaggar

BorgvikCampingEkonomiFortumGrums kommunInvesteringarKungskvarnenPeter JohanssonSamhälleSävsjönSegmon

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.