Hoppa till huvudinnehållet

Läktarskandal i kvalet: ”De beter sig som svin – jag skäms något fruktansvärt”

Publicerad:
Det var i lördagens match i Billerudhallen som gästande Munkforssupportrar betedde sig riktigt illa.
Det var i lördagens match i Billerudhallen som gästande Munkforssupportrar betedde sig riktigt illa. Foto: Håkan Strandman

På isen åkte IFK Munkfors ut mot Grums.

På läktaren skämde klubbens supportrar ut sig.

– De åker dit i Munkforströjor och beter sig som svin. Jag skäms något otroligt och kommer ta reda på vilka de är, säger Munkfors ordförande Åsa Törnkvist.

Segervrål då Grums gick till kvalserien: ”Munkfors vill bara åka runt och hugga”

Efter att ha förlorat den första playoffmatchen på hemmaplan i onsdags var Munkfors tvingat att vinna mot Grums på lördagen för att säsongen inte skulle vara över.

Då kraftsamlade de blåvita supportrarna och anordnade en bussresa till Billerudhallen.

Det stödet hjälpte inte, Grums vann med 4–1.

Och efter matchen har kommentarsfält på sociala medier fyllts av vittnesmål från publik som var på plats på läktaren och berättar om hur Munkforsklacken skrikit könsord samt homofobiska- och hatramsor.

Grums ordförande Tony Karlsson:

– Jag satt själv en bit bort, men det var inga fina ord de hävde ur sig. Det är beklagligt. Vi har ju inga ordningsvakter på våra matcher på den här nivån så det är svårt att veta hur man skulle agera. Skulle vi slängt ut dem? Det är tragiskt att det blir så här, konstaterar han.

Munkforsbasen Åsa Törnkvist var själv inte på plats.

– Jag har fruktansvärt dåligt samvete för att jag inte åkte till Grums och tittade på matchen. Vi tar totalt avstånd från det som inträffade. Men jag känner samtidigt att jag inte kan ta ansvar för alla idioter på det här jordklotet, suckar hon.

”Svartmålar oss”

För vad som hänt, det har IFK-ordföranden fått bra koll på efter att ha pratat med flera personer som var på plats i Billerudhallen.

– Och med dagens sociala medier är det inte svårt. Jag har varit in nu på morgonen och läst och det är sorgligt det man läser. Jag förstår de har betett sig som svin. Och jag ska ta tag i det här – personligen, säger Törnkvist och fortsätter:

Grums vann kvalserien med 2–0 i matcher.
Grums vann kvalserien med 2–0 i matcher. Foto: Arkiv

– Vi har börjat ta reda på vilka det är som varit inblandade. Jag har förhört mig och fått några namn. Tyvärr är det såna vi känner till sedan tidigare, vi vet att det finns en problematik.

Nu tänker hon samla de berörda.

– Jag ska få fram denna lilla klick som svartmålar vår förening ner de beter sig som svin. Jag ska prata med dem.

Den supporterresa som arrangerades hade IFK Munkfors som förening inget att göra med.

– Den hade vi som klubb ingenting att göra med. Supporterbuss låter ju fint, men tyvärr blir det ofta inga lyckade arrangemang. Där är vi inte unika. Alkohol och idrott hör inte ihop.

Har bett om ursäkt

Törnkvist berättar om hur flera Munkforssupportrar, som stod i klacken, både försökt prata personer till rätta och tagit avstånd genom att gå därifrån. Till och med spelare ska under matchen ha ropat upp mot läktaren för att försöka få dem att lugna sig – och andra har tagit avstånd från beteendet efteråt.

– Även om de inte är spelare står de där i Munkforströjor, det blir väldigt tydligt vilka de tillhör och representerar. Och tydligen betyder det ingenting för dem.

Grumsbasen Tony Karlsson:

– Det vi är tacksamma för är att flera Munkforsrepresentanter hört av sig till oss efteråt och bett om ursäkt å klubbens vägnar.

Åsa Törnkvist:

– Vi kan bara be om ursäkt till Grums. Vuxna människor som hävt ur sig saker som... Nej fy fan vad jag skäms. Det är det här som är det negativa med att vara ordförande. Annars är IFK Munkfors en fantastisk fin förening.

– Även laget ska jag prata med, om vikten av hur vi beter oss. Både på och utanför isen.

Artikeltaggar

AlkoholBillerudhallenGrumsGrums IK HockeyHockeytvåanIdrottIFK MunkforsMunkforsSociala nätverkSport

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.