Hoppa till huvudinnehållet

Bara uppåt i Valfjället med en höghöjdsbana

Publicerad:
Vackert om vintern, som nu. Men Valfjället skicenter ska locka gäster även när snön har smält och satsar nu på en höghöjdsbana. Om politikerna vill.
Vackert om vintern, som nu. Men Valfjället skicenter ska locka gäster även när snön har smält och satsar nu på en höghöjdsbana. Om politikerna vill. Foto: Lars Swanö

Valfjället siktar uppåt, med en höghöjdsbana vid sidan av den alpina anläggningen i Eda.

– Det handlar naturligtvis att utveckla området mot verksamhet året runt, berättar Bertil Börjeson som är ordförande i Valfjället Skicenter AB.

Nu kan man inte säga annat än att det är strålande tider för den åkvänliga backen, sällsynt tilltalande i dessa dagars vinterskrud och med sportlovsveckornas positiva eftermäle.

– Vi har haft gott om besökare i backen och bra beläggning i villavagnarna, framförallt veckorna sju och åtta, berättar driftschefen Torbjörn Malmstedt.

Året om

– Det ser väldigt bra ut för stunden, men det ekonomiska utfallet får vi återkomma till. I det stora hela handlar det om att göra något mer med Valfjället så att det blir attraktivt året om, påpekar Bertil Börjeson.

– Det är bara att följa de ägardirektiv som vi har fått.

Tema: Gör något bra av Valfjället.

– Det håller vi på med, försäkrar Bertil Börjeson.

Bertil Börjeson flaggar för verksamhet året runt i Valfjället och konstaterar att det kommunala bolaget aviserar satsningar på ägarnas direktiv.
Bertil Börjeson flaggar för verksamhet året runt i Valfjället och konstaterar att det kommunala bolaget aviserar satsningar på ägarnas direktiv. Foto: Lars Swanö

Tillgänglighetsanpassning är ett mantra för styrelsen i Valfjället Skicenter AB sedan flera år tillbaka, samarbetet med HMF Falken och handikappvänlig miljö en följd av det.

Paddelbanan, som är klar, utegym, rullstolsvänliga leder på området och till badplatsen samt pumptrackbana ingår i satsningen i Gryttved.

Nu kommer höghöjdsbanan in i bilden.

Inte minst för politikerna.

Två miljoner, tack

Vid onsdagens sammanträde ska kommunstyrelsen ta beslut om att bevilja, eller avslå, Valfjällets önskemål om ett borgensåtagande på två miljoner kronor av Eda kommunfullmäktige så att bolaget kan ta lån hos Kommuninvest för att realisera planerna på höghöjdsbanan.

– Höghöjdsbanan kostar i runda tal 1,5 miljoner kronor, men investeringen som sådan rör sig om drygt 1,9 miljoner, konstaterar Bertil Börjeson.

För barn och vuxen

Förslaget bygger på en höghöjdsbana som ska anpassas för barn och vuxna:

# En grön slinga med 15 hinder på mellan sju och tio meters höjd där kravet blir att deltagaren är minst 140 cm lång.

# En slinga anpassad till barn med 15 hinder på mellan en och en och halv meters höjd.

# En övningsbana på tre hinder ingår för test och provning av utrustning.

Det ska enligt prognosen ge följande resultat:

Tio vuxna personer i timmen på hög höjd genererar en 35-timmarsvecka 52 500 kronor i intäkter och således ungefär 200 000 kronor per månad. Årsintäkt på halvårsbasis: 1,2 miljoner.

Vid 75 procents beläggning beräknas intäkterna till 900 000 kronor. Motsvarande resultat för barn skulle bli 600 000 respektive 450 000 kronor.

Intäkter för bana och i bästa fall logi betyder 1,8 miljoner alternativt 1,35 miljoner.

Muddra dammarna

Länsstyrelsen har gett tillstånd att muddra de anlagda dammarna i nedre delen av Drömbyn för att stärka intrycket av boende vid foten av Valfjället.

Genrebild.
Genrebild. Foto: Tommy Andersson

Nu glittrar det om backen, och minsann verkar det inte som om vintern står sig ett par veckor till.

Köld och sol.

Kanske ännu längre.

– Om säsongen håller i sig till påsk öppnar det upp för norrmän och skåningar som har lov före helgen. Det betyder faktiskt mycket för oss, säger Torbjörn Malmstedt.

Den familjevänliga backen har sina stamgäster, men inte bara det.

– Den här säsongen har jag träffat många nya besökare, och särskilt gäster från östra Värmland.

Artikeltaggar

AlpintBertil BörjesonBeslutEda kommunEkonomiHMF FalkenInvesteringarKommunfullmäktigeKommunstyrelsenTorbjörn MalmstedtValfjälletVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.