Hoppa till huvudinnehållet

Bra säsong trots farhågorna – men: ”Klart man hade önskat mer”

Publicerad:
Det var bra fart i backarna på sportlovets sista dag. I framför allt barnbackarna var det många som testade sina vingar.
Det var bra fart i backarna på sportlovets sista dag. I framför allt barnbackarna var det många som testade sina vingar. Foto: Daniel Olausson

Det blev säsong, trots alla farhågor.

Nu laddar Sunne ski & bike inför slutspurten.

– Med tanke på att vi kom igång så sent, så är jag nöjd, säger Magnus Hedlund, driftansvarig på anläggningen.

Efter vintrar präglade av både pandemi och snöbrist blev det ännu en speciell vinter den här säsongen.

Deja Eneling sneglar bort mot Finnfallets bortre del samtidigt som Isabelle Fougner Axrup kopplar på sig snowboarden.

– Det känns som det är länge sedan backarna där uppe var öppna, jag vet inte vad den heter men den blå backen är najs. Synd att den inte är öppen, säger hon som precis anlänt för lite sportlovsåkning.

Hon syftar Hertigen, som från toppen är anläggningens längsta backe och i praktiken egentligen aldrig varit påtänkt för öppning i år.

Varken Isabelle Fougner Axrup eller Deja Eneling har åkt särskilt mycket den här vintern, men efter att planerna på att åka till Härjedalen fått grusas bestämde de sig för att göra en dag på Finnfallet istället.
Varken Isabelle Fougner Axrup eller Deja Eneling har åkt särskilt mycket den här vintern, men efter att planerna på att åka till Härjedalen fått grusas bestämde de sig för att göra en dag på Finnfallet istället. Foto: Daniel Olausson

Alla frågetecken kopplade till både inflation och höga elpriser gör att det bara är ett par av nedfarterna som har konstsnöbelagts den här vintern. Och med ett minst sagt varierande väder under i stort sett hela året kan Magnus Hedlund summera några fina sportlovsveckor.

– Det har varit fantastiskt. Det är klart att man hade önskat mer, men med det utbudet vi har med fyra backar som är öppna så förstår jag ju att folk tänker att det finns fler nedfarter lite längre upp, säger han.

– Men jag har pratat med mycket folk som varit hos oss och det är mycket folk från Karlstad, Kil, Hammarö och runt om i Värmland, det är många som åker skidor och det har vi ju tradition av. Kan vi bara locka till oss dem i närområdet och lite långväga gäster så tror jag nog vi ska kunna få snurr på det.

Det var länge oklart om det skulle bli någon säsong över huvud taget i år, men sent om siders kom man igång och trots att bara är fyra av nedfarterna som varit öppna vill Magnus Hedlund se säsongen som lyckad.
Det var länge oklart om det skulle bli någon säsong över huvud taget i år, men sent om siders kom man igång och trots att bara är fyra av nedfarterna som varit öppna vill Magnus Hedlund se säsongen som lyckad. Foto: Daniel Olausson

Sunne ski and bike håller skidanläggningen igång månaden ut med finalhelg den första i april. Mitt uppe i slutspurten på säsongen finns inte mycket att sia om än inför framtiden men med nytt blod i verksamheten och ett upplägg den här vintern som involverat de aktiva föreningarna på ett helt annat sätt står man lite i ett sorts vägskäl av framtida riktning.

– Vi har till denna säsong involverat dom aktiva föreningarna mer och det har visat sig vara positivt på många sätt, nu blickar vi framåt och kollar möjligheter till utveckling av både vinter och sommarsäsongen, säger Magnus Hedlund, ett välbekant ansikte från såväl snowboard- som cykelåkningen, och ett av nytillskotten.

– Jag har redan börjat kolla av lite med de kontakter jag har och de personer jag springer på för att försöka få till samarbeten med olika företag och föreningar. Det här är ett viktigt ställe för Sunne, och det är för hela Sunne, säger han och utvecklar:

– Det är ju bra att det kommer hit folk, det gynnar våra affärer och boenden, folk är nöjda och de grillar korv och mår bra. Sedan gäller det också att vi lyssnar på våra besökare också, för att höra vad det är de vill ha.

Artikeltaggar

FinnfalletFritid och livsstilGrillningKarlstadNäringslivSunneTurismVinter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.