Hoppa till huvudinnehållet

Noresunds herrgård kan gå mot en ny vår

Publicerad:
Noresunds herrgård, nött av tidens tand som den är, kan gå mot en ny vår om det lokala företaget GodBygd AB får ta över byggnaderna vid golfbanan i Köla.
Noresunds herrgård, nött av tidens tand som den är, kan gå mot en ny vår om det lokala företaget GodBygd AB får ta över byggnaderna vid golfbanan i Köla. Foto: Kerstin Herö

Tidens tand har gnagt på Noresunds herrgård. Men nu kan byggnaden gå mot en ny vår.

– Kommunen har inte en chans att prioritera en satsning på Noresund, i alla fall inte inom överskådlig framtid, säger kommunalrådet Hanna Andersson (M).

De musklerna, och framförallt finanserna, har de lokala företagarna som bildat GodBygd AB för att leda Noresund in i framtiden.

Förändra, riva eller renovera samt bygga om på herrgården i anslutning till golfbanan i Skarbol är tanke och tema. Allt enligt det genomförandeavtal mellan kommunen och exploatören som kommunfullmäktige godkände den 24 februari 2021.

Det var ett tag sedan.

Och ännu längre sedan fröet såddes. 2018 började företagare, kommun och golfklubb spåna om utveckling och möjligheter.

Beslut på onsdag

Nu verkar fastighetsöverlåtelsen av herrgården, ekonomibyggnader och mark för att sätta upp en ny maskinhall vara nära.

Handlingarna ligger klara, priset på två miljoner för herrgården hamnar i själva verket på 1 640 000 kronor efter avdrag för rivnings- och saneringskostnader.

– Exploatören får stå för rivning, till reducerat pris, förklarar Hanna Andersson.

Ladugården kostar 450 000 kronor, 80 000 får GodBygd punga ut med för en bit mark att bygga maskinhall på.

Foto: Mattias Hagberg

På onsdag ska kommunstyrelsen i Eda ta ställning till förslagen.

– Det innebär en utveckling av Noresund som varken kommunen eller Eda golfklubb har råd med, konstaterar kommunalrådet.

– Det är åtminstone min uppfattning.

Delade meningar

Den delas inte av alla politiker, framförallt inte av Sverigedemokraten Uno Hultman som för två år sedan överklagade bristen på upphandling och gynnande av en spekulant. Den nuvarande.

– Kommunen håller sig inte till den externa fastighetsvärdering som har gjorts vid Noresund. Den rörde sig om tre miljoner kronor men har trollats bort i förslaget.

– Det finns också två övernattningshus samt ett vandrarhem som golfklubben kommer att förlora tillträde till. Jag skulle uppskatta att det totala värdet borde ligga på tio miljoner kronor, säger Uno Hultman.

– Jag kommer att presentera alla fakta när fullmäktige ska ta beslut.

Planområdet omfattas i dag av ett herrgårdsområde med en huvudbyggnad och tre annex samt en allé och trädgård. Där finns även en ladugård, golfklubbens kansli, två magasin och en stolpbod.

Artikeltaggar

EdaGolfKölaKommunfullmäktigeKommunstyrelsenNoresund

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.