Hoppa till huvudinnehållet

EM-brons till Henrik Larsson på nytt svenskt rekord: ”Helt otroligt”

Publicerad:
23-årige Henrik Larsson från IF Göta fixade EM-brons på 60 meter på nytt svenskt rekord 6,53 sekunder.
23-årige Henrik Larsson från IF Göta fixade EM-brons på 60 meter på nytt svenskt rekord 6,53 sekunder. Foto: FREDRIK SANDBERG /TT

Värmlänningen Henrik Larsson tog EM-brons på 60 meter med svenska rekordet 6,53 sekunder.

– Det känns jävligt kul. Jag är nöjd över att ha fått till det till slut och visat vad jag är kapabel till, säger den 23-årige Götalöparen.

Göta planerar firande av historisk medalj – 33 år sedan senast

Konkurrensen var ovanligt hård i slutuppgörelsen på 60 meter under lördagen i friidrotts-EM i Turkiet.

Italienaren Samuele Ceccarelli vann på 6,48, före landsmannen och OS-mästaren på 100 meter, Lamont Marcell Jacobs, 6,50.

Henrik Larsson fixade bronset med minsta möjliga marginal. En tusendels sekund, 6,529 mot 6,530, skilde till polacken Dominik Kopeć, som satte personrekord.

– Det var den mest högklassiga EM-finalen på många år, och det gör att det känns extra bra, säger Henrik Larsson.

Hans svenska, tillika nordiska, rekord hade ofta räckt till guld.

– De tre senaste åren innan hade jag vunnit två och kommit tvåa en.

Henrik Larsson har kämpat för att slå igenom internationellt. Han har medaljer som ungdom och junior, men nu tog han sin första seniormedalj i sin första final på den nivån.

– Det betyder oerhört mycket efter många år av skadeproblem där jag har vetat att jag har kapaciteten till det här men ändå inte fått visa det. Helt otroligt, säger han.

Larsson gav en försmak av vad som komma skulle genom att i januari slå svenskt rekord med 6,56, en tid han tangerade när han vann ena EM-semifinalen.

Har du firat?

– Nej, inte så värst mycket än. Jag kom tillbaka till hotellet väldigt sent och käkade på rummet, berättar han på söndagen, då han hejade fram landslagskollegerna och bland annat såg Thobias Montler ta silver i längdhopp och Värmlandsbördige Andreas Kramer bli femma på 800 meter.

Sveriges Henrik Larsson på finalen på 60 meter på inomhus-EM i Turkiet. Från vänster: Lamont Marcell Jacobs från Italien, Henrik Larsson och Reece Prescod, Storbritannien (åttonde plats).
Sveriges Henrik Larsson på finalen på 60 meter på inomhus-EM i Turkiet. Från vänster: Lamont Marcell Jacobs från Italien, Henrik Larsson och Reece Prescod, Storbritannien (åttonde plats). Foto: FREDRIK SANDBERG /TT

Henrik Larsson har fått smak på fler internationella medaljer.

– Ja, det här är bara början.

Inomhussäsongen är slut och framfarten lovar gott inför 100 och 200.

– Det visar att det kommer gå jävligt fort. Kollar man karaktären på alla loppen i går så ser jag bättre ut andra halvan, när jag får upp farten.

Vad kan du komma ner på i sommar?

– Under tio sekunder är nog inte omöjligt, det är en liten dröm. Svenskt rekord på 10,18 känns nästan givet om jag bara får vara skadefri.

VM-kvalgränsen är för övrigt tio blankt.

Även rekordet 20,30 på 200 meter hägrar. Han ska i alla fall springa fler lopp framöver på den längre distansen.

– Jag tror att jag har kapacitet att göra båda och jag känner att det gynnar mig på 100 att köra 200, jag blir löpstarkare.

Svenska pallplatser i sprinterlöpning är väldigt ovanligt.

Henrik Larssons framgång kanske banar väg.

– Förhoppningsvis, det vore jättekul om man kunde inspirera och visa att det går.

Värmlänningen tangerade sitt svenska rekord – nu väntar EM-finalSvenskt rekord av Larsson: ”Det här har jag längtat efter”

Artikeltaggar

Europamästerskapen i friidrottFriidrottHenrik LarssonIF Göta

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.