Hoppa till huvudinnehållet

Kils AIK pikar motståndet inför returen: ”Sköt många puckar i lamporna”

Publicerad:
Kils AIK har överraskat många genom att nu vara en seger från kvalserien till Hockeyettan. Foto: Roger Pettersson

Från nederlagstippat till succésäsong.

Kils AIK är en match från att säkra plats i sista kvalrundan till Hockeyettan.

– Jag måste ändå säga att det är otippat att vi kommit så här långt, säger Kilsforwarden William Flodin.

Så säger motståndarna – de tippas gå vidare : ”Spelar lite på gränsen”

Det var ett uträknat Kils AIK inför säsongen.

Martin Persson var ny på tränarsidan samtidigt som truppen uppskattades vara för tunn och trubbig.

Men Kil har visat betydelsen av en stark gruppdynamik och att jobba som ett lag.

– Det finns inga hemligheter egentligen. Vi har tränat på bra, och i stort sett med full närvaro. Vi har velat ta vara på träningstimmarna och kört på väldigt intensivt. Vissa spelare har dessutom fått blomma ut i år, och självförtroendet har växt med det, förklarar Martin Persson.

”En nyckelmatch”

I den avslutande seriematchen knep Värmlandsklubben den sista kvalplatsen. Då väntade Arboga i första playoffrundan som vann sin division 2-serie överlägset. Men väl där vände Kils ett 0–1-underläge i matchserien till seger 2–1, efter två avslutande bortasegrar.

Men när var vändpunkten för Kils AIK?

Då får vi backa tillbaka en månad.

– Arvika borta var en nyckelmatch i serien. Sedan hade vi en stark vändning mot Hammarö hemma där vi vände 0–3 till 5–3. Det är något i laget, spelarna ger aldrig upp. Jag tror lagen vi möter också känner det. Vi pumpar på i varje byte oavsett vad.

”Äger hela matchen”

Nu är Kils AIK en match från att ta sig vidare till sista slutstationen i Hockeyettankvalet. Det efter en övertygande seger mot favorittippade Falu på hemmaplan i andra playoffrundan.

– Totalt sett tycker jag vi äger hela matchen. Jag är jätteförvånad över hur de tog sig an matchen. Det kändes inte som de spelade hockey till en början, de lade mycket sagt ut och jag vet inte hur många puckar som gick upp i lamporna. Vi ville spela hockey, de ville inte göra misstag, summerar Kilstränaren 5–3-segern.

En summering som William Flodin delar:

– Det var verkligen så, jag tycker de slängde i väg extremt mycket puck. De hade svårt att spela sig ur situationerna samtidigt som våra backar kunde vända snabbt på dem. De var inte dåliga, men jag trodde de skulle vara vassare, säger 22-åringen.

Det var många som räknade ut er redan inför säsongen?

– Det är väl bara vi själva som trott på det, ingen annan har gjort det. Vi har haft en bra grupp hela året och bara kört på. Ett bra go i laget när vi vinner, det har inte heller varit någon panik efter förlust, säger Flodin.

Är du själv förvånad?

– Jag är inte förvånad över att vi tog oss till kval. Det har varit en jämn serie hela året där alla kan slå alla i princip. Men jag måste ändå säga att det är otippat att vi kommit så här långt. Det var helt sjukt när vi slog ut Arboga till exempel. Grymt målvaktsspel och en jäkla vilja. Vi ville mer än dem.

”Hade varit otroligt”

På lördag väntar match nummer två i Dalarna. Seger och Kils AIK är vidare i kvalet. Vid förlust väntar en tredje avgörande dagen efter, även det på Falus hemmaplan.

– Vi satsar på att det ska bli vår sista match, jag förväntar mig även en annan matchplan från senast. Inte lika mycket puckar i lampor, jag tror de har högre i tag i deras hall, skämtar Martin Persson.

– Vi har snackat mycket om att ha en stor tro på oss själva, tro på det vi gör. Vi är väldigt skridskostarka där lag har svårt att hänga med oss när vi skruvar upp tempot. Det hade varit otroligt om vi tog oss vidare, säger William Flodin.

Artikeltaggar

HockeytvåanIshockeyKils AIKMartin Persson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.