Hoppa till huvudinnehållet

Hur långt räcker 20 000 kronor i studentfirandet?

Publicerad:
Visst går det att pruta på kostnaderna kring studentfirandet. Men till och med den enklaste av studentmössor kostar många hundra - och snittpriset ligger i dag på över 1500 kronor!
Visst går det att pruta på kostnaderna kring studentfirandet. Men till och med den enklaste av studentmössor kostar många hundra - och snittpriset ligger i dag på över 1500 kronor! Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Rusar studentkostnaderna med inflationen – eller får prisökningarna ungdomarna att tänka annorlunda på bal, champagnefrukost och studentmössa?

Kostnaderna för studentfirande har rusat i många år nu, helt utan att inflation att skylla på. Nu är summor långt över 15–20 000 kronor inget som väcker minsta förvåning bland de inblandade.

Våren 2020 väckte ett debattinlägg i Aftonbladet reaktioner av både chock och igenkänning när en tjej berättade om studenthetsen och svårigheterna med att få pengarna att räcka.

För oss med studentfirande ordentligt i backspegeln var varje nytt stycke, varje nytt exempel på utgift i samband med studentfirandet, nästan skrattretande.

”Alla i min klass betalade minst 1 500 kronor var för sina studentmössor.”

1500 kronor för en studentmössa?!

”Framåt vårkanten väntar en bal med inträde, balklänning, hår, smink, väska och skor”, en kostnad debattören uppskattade till totalt 9 000 kronor.

Nio tusen?!

Till detta ytterligare tusenlappar för att åka på studentresa eller studentkryssning och för att betala sin del av studentflaket.

Den unga debattörens uppskattade kostnader stannade vid 13 000 kronor. Men som många redan 2020 noterade fattades det i sammanräkningen andra ”självklara” kostnader: studentfoto, kläder till studenten, champagnefrukost, studentskylt, blommor, studentmottagning hemma och studentfest.

Summorna tickar på.

Svensk Handel uppskattade för åtta år sedan kostnaden till ”i snitt 16 000 kronor”.

”Ska studiebidraget på 1 250 kronor i månaden räcka till allt det?”, undrar den blivande studenten i sitt debattinlägg 2020. För då räckte ju inte ens ett helt läsårs studiebidrag.

”Trots att skolan ska vara avgiftsfri hetsas unga och deras föräldrar att betala dyrt för att kunna vara med på allt som händer kring studenten”, noterar hon och frågar sig om inte studenten borde vara för alla ”och kanske något som skolan betalade”?

”Skolan ska vara kostnadsfri och det borde även studenten vara. Skolan kan hjälpa klasserna att samla in pengar och bidra med en summa till studenten”, var hennes förslag.

Tre år senare undrar man hur mycket detta kostnadsrace bara fortsatt. Om det kostade 13 000 2020, vad ligger priset på nu? Tre år senare, mitt i en ekonomisk kris, undrar man hur många hushåll som ser på årets student med ren skräck.

Mycket går att pruta på, det håller nog de flesta som ser kostnadssammanställningen med om. Det finns helt säkert även blivande studenter som alldeles oberoende av familjens ekonomi inte tycker det är värt att lägga så mycket pengar på ett par veckors firande.

Det finns helt säkert även blivande studenter vars familjer helt enkelt inte kommer att ha råd med överdådigt firande.

Och även om många av oss kan muttra över galet slöseri med pengar, förstår säkert alla önskan bland studenterna om att få vara delaktig i den dittills kanske viktigaste milstolpen i ens liv – om så bara på en del av firandet.

Men även en riktigt enkel studentmössa, och en sån vill väl i alla fall alla studenter ha, kostar som en vinterjacka eller ett par rejäla skor. Snittpriset på de egendesignade mössorna med speciellt foder, text och utsmyckning ligger på över 1 500 kronor. Det är helt galet.

Prinsessan Madeleines student kostade nog mer än 20 000 ...
Prinsessan Madeleines student kostade nog mer än 20 000 ... Foto: TT

I skuggan av det blir det då extra skönt att se i alla fall en liten indikation på en annan trend. I en artikel i VF i dagarna, i ett samarbete mellan tidningen och medieelever på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad, berättas det om hur kuratorerna på skolan jobbat med just detta i fem år.

Bland annat finns möjlighet att söka bidrag till studentmössan ur en ”stipendiefond” från företaget som gör studentmössorna för skolans elever (ett ekonomiskt stöd som flera av de stora studentmösseföretagen numera erbjuder).

Men man har även något så fenomenalt som ett förråd med kläder – balklänningar, kostymer, skor och vita studentklänningar – som eleverna har möjlighet att låna. Och detta utan stigmat av att vara eleven som inte ”har råd med egna kläder”, för som kuratorn Sofia Björnson konstaterar så har det blivit alltmer accepterat och rent ut populärt med second hand och återbruk med hänvisning till miljön.

Så får kläder som annars kanske bara används ett fåtal gånger, ett längre liv. Så ges fler elever en delaktighet i studentfirandet. Så får en ensamstående mamma eller två lite nattro.

Sjung om studentens lyckliga dar. Allra helst om dagarna som inte kostar 20 000.

Skolan stöttar eleverna inför studenten: ”En del har det ekonomiskt tufft”

Artikeltaggar

KarlstadKläderKrönikorPrinsessan MadeleineSkorStudenterSundsta-ÄlvkullegymnasietSvensk Handel