Hoppa till huvudinnehållet

Fårfest lockar besökare från hela världen till Kil: ”Väntat på att få träffas”

Publicerad:
Anna Westerlund till vänster och Ulrika Jansson till höger är med och planerar Fårfesten. ”Får the power” är årets tema. Tussriset, som är som påskris fast med ull, har olika färger för varje år. Mörkröd, orange, gul med inslag av vitt är årets färger.
Anna Westerlund till vänster och Ulrika Jansson till höger är med och planerar Fårfesten. ”Får the power” är årets tema. Tussriset, som är som påskris fast med ull, har olika färger för varje år. Mörkröd, orange, gul med inslag av vitt är årets färger. Foto: Privat

Det luktar får på Sannerudsskolan i Kil.

I dagarna arrangeras det välbesökta eventet Fårfesten, en plattform för att mötas och sprida kunskap om fåret – som lockar gäster från hela världen.

– Det där med fårets ull är en hel vetenskap, säger Anna Westerlund, en av personerna bakom eventet.

Under dagarna tre hålls Fårfesten, som gör comeback efter pandemin. Ett år ställdes eventet in helt och ett annat hölls det digitalt.

– Det blev lite att rodda med, men det gick bra. Vi varvade färdiginspelat material med att sända live. Det känns jätteskönt att få vara på plats igen, det känns som att folk har väntat på att få träffas, säger Anna Westlund, som är en av personerna bakom eventet.

Festen är till för att fira fåret. Anna Westlund berättar att fåret är ett bra djur att för den som bor på landet. Fåret ger ull att göra hantverk med, och kött att äta.

Foto: Privat

Utställare kommer vara på plats under dagarna för att visa upp och sälja sina hantverk. Det bjuds på kurser och olika forum för att sprida kunskap om fåret.

Ett vanligt år besöks Fårfesten av omkring 10 000 personer.

– Till största delen är det hantverksintresserade som besöker oss. Det kommer bussar med folk från Ystad och Göteborg, och norr ifrån också. För tre år sedan var det några från USA på plats, en skrev en bok om svensk ull. Det är jätteroligt att vi får sån uppmärksamhet.

Får kommer såklart finnas på plats, för att man lättare ska kunna visa och förklara.

– Det där med ull är en hel vetenskap. Det är viktigt vad man har för sorts ull och hur den sorteras.

Förutom att sprida kunskap ska Fårfesten vara en plattform där fårintresserade kan möta likasinnade.

– Vi vill att de som har ett intresse för får ska kunna samlas och träffa varandra. Ska klädföretagen få tag på svensk ull krävs ett stort samarbete mellan olika parter. Vi vill att de ska utnyttja den svenska ullen, säger Anna Westlund.

Artikeltaggar

FårfestenHantverkKilKurserRoddSamhälleSannerudsskolan

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.