Hoppa till huvudinnehållet

Brorsson enda glädjeämnet: ”Säsongens bästa åkning”

Publicerad:
Linn Persson och Mona Brorsson i samband med fredagens världscuplopp.
Linn Persson och Mona Brorsson i samband med fredagens världscuplopp. Foto: JOEL MARKLUND

Det blev ett riktigt bottennapp för skidskyttesvenskorna i fredagens världscupsprint i tjeckiska Nove Mesto.

Enda glädjeämnet var Mona Brorssons fart i spåret.

Fjolårets världscupetta, norskan Marte Olsbu Röiseland, sköt fullt och åkte snabbt, vilket gav säsongens första individuella seger, 20 sekunder före landsmaninnan Ingrid Landmark Tandrevold. Anais Chevalier-Bouchet, Frankrike, kom trea.

Sverige slog medaljrekord i VM, men nu i världscupens omstart efter mästerskapet i Oberhof går det tungt.

Anna Magnusson blev bästa svenska på 28:e plats (två bom), följd av Hanna Öberg 30 (tre), Mona Brorsson 32 (två), och Linn Persson 32 (två).

– Det är nog säsongens bästa åkning. Kroppen börjar vakna till liv i elfte timmen, säger Brorsson till SVT.

Hon hade 26:e åktid av de 90 som fullföljde och bommade ett skott i vardera liggande och stående skyttet. Det förstnämnda förbryllar något.

– Jag har varit osäker här i ligg och haft svårt att få till träffbilderna. Får se om jag behöver tighta till ställningen och justera remmarna lite.

Nu laddar Brorsson om till lördagens jaktstart.

– Ja, jag tar med mig den här åkningen.

Hon går ut drygt en och en halv minut efter ledande norskan.

Mona Brorsson hade bra fart under skidorna, jämfört med tidigare under den här problemfyllda vintern.
Mona Brorsson hade bra fart under skidorna, jämfört med tidigare under den här problemfyllda vintern. Foto: JOEL MARKLUND

Linn Persson, som annars haft en supersäsong och bland annat tog tre VM-medaljer, gjorde vinterns sämsta lopp. 22 var bottenplaceringen innan. Hon hade 38:e åktid.

– Jag hade en tuff dag och är inte nöjd. Det ser ut som jag tog det lugnt, men jag hade jättehög belastning i skjutningen och kunde inte kontrollera det i stående, säger Persson, som hade en släng av förkylning efter VM-succén och konstaterar att det inte direkt spritter i benen.

– Ganska mycket sliten kropp är det nog tyvärr.

Mest stör ändå ljumsken, som krånglat till och från en längre tid.

– Det gör ont och jag får inte till tekniken riktigt. Jag hade behövt vara i jätteform för att kompensera. Nu har jag varken eller. Men det blir inte värre av att jag åker.

Men du åker vidare?

– Ja, det gör jag. Det blir en avstämning inför varje race. Jag får förlita mig på att skjuta bra. Hade jag skjutit noll–noll hade jag ändå varit ganska bra med. Två bom är inte bra nog.

Resultatet gjorde att hon föll från sjunde till nionde plats i totala världscupen och från fjärde till sjätte i sprintcupen.

– Det hade varit väldigt kul om jag kunde hålla mig topp tio i totalen. Jag får fortsätta försöka.

Linn Persson tror att jaktstarten ska passa bättre.

– Det är enklare för mig när jag får en rygg att gå med, att bita mig fast. Jag har ändå en förhoppning att det ska gå bättre.

Världscupledaren Julia Simon kom nia och utökade ledningen till tvåan Elvira Öberg, som märkt av sjukdomen i samband med VM inte hängde med i spåret och dessutom noterade tre bom, vilket gjorde att hon bara blev 63:a och inte får åka jaktstarten.

Stina Nilsson hade ännu tyngre, inledde med att bryta en stav, missade därefter fem skott totalt och slutade 72:a.

Artikeltaggar

Elvira ÖbergFrankrikeLinn PerssonMona BrorssonSkidskytteSportSVTVärldscupen i skidskytte

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.