Hoppa till huvudinnehållet

Sommarbemanning inom vården: ”En utmaning”

Publicerad:
Karlstads kommun är i full färd med att rekrytera sommarvikarier.
Karlstads kommun är i full färd med att rekrytera sommarvikarier. Foto: Håkan Strandman/Arkiv

Tillräckligt för att klara verksamheten, men fortfarande i behov av fler vikarier. Så beskriver Susanne Gustafsson, HR-chef på vård-och omsorgsförvaltningen på Karlstads kommun, bemanningssituationen inför sommaren.

Kommunen är i full färd med att rekrytera sommarvikarier. Behovet är störst inom vård- och omsorgsförvaltningen tillsammans med arbetsmarknads- och socialförvaltningen. Enligt Statistiska centralbyråns (SCB) arbetsmarknadsprognos kommer det att bli en stor utmaning för de flesta branscher att få ihop sommarens bemanning eftersom att kullen som går ur gymnasiet, 04:orna, är mindre jämfört med föregående årskullar.

– Många av dem som sommarjobbar hos oss är studenter som precis har slutat gymnasiet. Det är klart att det utifrån prognosen kan bli svårare att få tag på vikarier till vår verksamhet. Men förra året löste det sig och det tror vi att det gör i år också, även om det blir en utmaning. Vi är tidigt ute med rekryteringarna och vet att många kommer att söka närmare sommaren, säger Susanne Gustafsson.

Vi är tidigt ute med rekryteringarna och vet att många kommer att söka närmare sommaren.
Susanne Gustafsson

Extrapass täcker upp

Vård- och omsorgsförvaltningen ansvarar för äldreomsorgen och funktionsstödet som innefattar LSS-verksamhet. Arbetsmiljön är ofta hektisk. Därför är så kallade resurspass viktiga under sommarmånaderna, extrapass som är utlagda för att täcka upp vid eventuell sjukdom hos den ordinarie personalen.

– Det är viktigt att vi tar höjd för en viss frånvaro och vi har tillräckligt med resurser för att göra det. Problemen uppstår om det skulle bli långa sjukdomsperioder. Det är vid sådana tillfällen vi skulle vara i behov av ännu fler vikarier, säger Susanne Gustafsson.

Hur gör ni för att försöka locka fler att söka sig till er?

– Vi gör många insatser som bland annat innefattar att vi har ett samarbete med högstadieskolor där vi beskriver yrket för att locka eleverna att läsa till undersköterska på gymnasiet. Vi bygger mycket av våra insatser på att sprida vad medarbetare som trivs hos oss säger om jobbet. När det gäller rekryteringen av sommarvikarier så har vi rekryteringsdagar, är ute mycket på arbetsmarknadsmässor och besöker gymnasieskolor.

Hur ser bemanningsläget inom förvaltningen ut i dagsläget?

– Den ser okej ut. Vi är tillräckligt för att klara verksamheten, men behovet av fler huvuden finns alltid där, säger Susanne Gustafsson.

Totalt behövs 500 sommarvikarier inom vård- och omsorgsförvaltningen.

Susanne Gustafsson, berättar att det finns behov av fler vikarier inom vården.
Susanne Gustafsson, berättar att det finns behov av fler vikarier inom vården. Foto: Karlstads kommun

Artikeltaggar

ÄldreomsorgArbeteBemanningHemtjänstKarlstads kommunLSSVård

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.