Hoppa till huvudinnehållet

Nu vill jag också bli kommunal chef och få sparken

Publicerad:
Reporter Susanne Sjöstedt
Susanne Sjöstedt
susanne.sjostedt@vf.se
Tidigare stadsbyggnadsdirektören i Karlstad, Alan Schürer, får gå med sex månadslöner på fickan.
Tidigare stadsbyggnadsdirektören i Karlstad, Alan Schürer, får gå med sex månadslöner på fickan. Foto: Helena Karlsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Den kommunala chef som inte ser till att få sparken minst en gång under karriären måste ju vara en riktig dumskalle.

Det tycks vara det enskilt enklaste sättet att fixa en extrainkomst, till på köpet utan att det verkar påverka karriären framåt negativt alls. När det är brist på folk med rätt kompetens för kommunala chefsjobb är det inte bara lönerna som rusar, det är också svårt att nånsin på riktigt bränna sina broar. Det finns alltid nån kommun som behöver en imorgon och som inte avskräcks av tidigare tumult.

Man jobbar i ett par år, men får alltid betalt för minst ett halvår extra. Man behöver uppenbarligen inte bry sig om att lära sig – alternativt lära sig men medvetet ignorera – grundläggande och grundlagsskyddade rättigheter man som kommunal chef behöver förhålla sig till.

Som att inte ringa lokaltidningsjournalister, i detta fall på NWT som sedan drivit hela denna galna historia framför sig, och efterfråga källorna bakom deras nyheter.

Som att mejla en politisk ordförande i en nämnd, detta är nästan det konstigaste för mig, för att fråga hur han vill att tjänstemännen ska hantera en jobbig politisk kollega till honom. Återigen utan att ha lärt sig – eller medvetet ignorera – att såna mejl rent generellt är olämpliga och dessutom offentliga handlingar som kan begäras ut. Kanske av just den där jobbiga politikern …

Och när man blir ertappad och anmäld till Justitiekanslern både en och två gånger och det verkar rätt troligt att man kommer att få en rättslig tillrättavisning, sätter sig politiker och höga tjänstemän och för en ”dialog” om hur mycket du ska få med dig när du går.

Konservativa ledarkollegan Henrik L Barvå på NWT skrev rätt snart efter den här besynnerliga skandalen briserade att det vore ”enklast för alla inblandade vore om han nu avgick på eget initiativ”. Jo tack. Den självklarheten kan upprepas flera gånger. Men det hade aldrig hänt. Aldrig.

Varför har denna ledarsida inte skrivit något om detta förrän nu? För att det är så hopplöst förutsägbart. Från dag ett var det uppenbart var det skulle sluta; med att Karlstadsborna tvingas betala dyrt för ingenting.

Här gäller andra regler. Är du högt uppsatt kommunal chef kan du till och med säga upp dig på eget initiativ, kanske till och med redan ha fått och börjat ett annat jobb, och ändå på något konstigt sätt retroaktivt ”få sparken” för att då vara berättigad till avgångsvederlag eller utköp eller vad man nu vill kalla det. Ett avgångsvederlag som aldrig nånsin heller räknas av från nån ny inkomst. Det är generösare regler än en avgående regering har minsann.

För är du högt uppsatt chef och missköter dig, ja då sitter plötsligt kommunalrådet och förklarar att ja eftersom förvaltningsdirektörerna ”har förordnanden över sex år” så skulle stadsbyggnadsdirektören ”i princip ha kunnat hävda att han har rätt till lön under den tid som återstår”, vilket alltså skulle vara ytterligare fyra år då han är hyggligt nyanställd.

Vi får väl verkligen hoppas att inte så många fler chefer i kommunen har så besynnerligt formulerade anställningsavtal som i kommunledningens ögon ger dem rätt till löneutbetalningar i flera år till och med om de missköter sitt uppdrag så flagrant att de bryter mot grundlagen.

Här önskar man ju att dessa historier var avgränsade till Karlstad kommun. Inte för att det vore bra, men då vore problemet i alla fall begränsat. Men så här ser det ut överallt. Andra regler gäller.

Vi får väl nöja oss med att det stannade vid sex månaders ersättning. Det kunde tydligen ha blivit 48 ...

Artikeltaggar

Alan SchürerJustitiekanslernKarlstadKommunpolitikKrönikorLönerNämnderPolitiska system och ideologier