Hoppa till huvudinnehållet

Högerextrema mer aktiva i Värmland: ”Innebär större fara för individer”

Publicerad:
Reporter Matilda Landsberg
Matilda Landsberg
matilda.landsberg@vf.se
Rasideologiska aktiviteter har ökat under 2022.
Rasideologiska aktiviteter har ökat under 2022. Foto: TT

De högerextrema aktiviteterna har ökat i Värmland. En fara för individen mer än för demokratin, menar Peter Sundin på Brottsförebyggande centrum.

– Man pratar om att fostra den nya sortens människa.

Rasideologiska och högerextrema aktiviteter har blivit fler i Värmland, visar Expos årsrapport för 2022. Antalet har ökat i landet från 1 487 år 2021, till 1 791 år 2022. I Värmlands län har antalet ökat från 55 till 87, vilket är en kraftig sådan.

Lilla Deje huserar två lokaler till nazistorganisation som är verksamma på lokal nivå, Gym XIV och Hammerskin nation. De har inte samma vision som exempelvis Nordiska motståndsrörelsen, de är inga politiska partier. För tillfället.

De lokala rörelserna har den senaste tiden fått ta mer plats i takt med att större organisationer minskar. Ett problem, menar Peter Sundin.

– Det handlar om att organisera upp det lokala samhället. Man pratar om att fostra den nya sortens människa. Faran i de här små grupperna är just att det inte finns en organisation som tar skada om man som medlem inte kan bete sig, berättar han.

Utan ramar kan individen handla fritt.

– Det finns en väldig våldsromantik hos Gym XIV vilket kan motivera och inspirera människor att begå våldshandlingar. Tittar man på båda grupperna så är de uttalat nazister. Många gånger innebär det en större fara för individer, än att de på något sätt skulle kunna störta demokratin.

Peter Sundin på Brottsförebyggande centrum.
Peter Sundin på Brottsförebyggande centrum. Foto: Peter Bäcker

Han ser däremot en problematik i att det kan påverka det lokala samhället när högerextrema åsikter blir normaliserade.

Att förbjuda åsikterna tror han dock inte är rätt väg att gå.

– Faran med att förbjuda är att du kan få en undergroundrörelse som du inte märker. Då är det bättre att ha koll på dem.

På Brottsförebyggande centrum jobbar man förebyggande för att motverka nazistiska rörelser, främst genom att sprida kunskap om att de fortfarande är verksamma och aktiva.

– En stor utmaning i det här är att få folk förstå att det här fortfarande finns. Det dog inte ut 1 945 utan det finns i dag, folk blir förvånade över det.

Peter Sundin har arbetat mot högerextremismen i tio års tid, och tycker egentligen inte att det är konstigt att det går upp och ner i statistiken.

– Rörelsen har ju gjort så här sen 1945. De har toppar och dalar, det går i vågor. Vad vi ser nu är att de har lokaler, en förutsättning för att kunna driva sin verksamhet. De har alltid haft svårt att boka in sig för möten, men nu har de löst det bra, säger Peter Sundin.

Artikeltaggar

BrottsförebyggandeDejeEkonomiNordiska motståndsrörelsenOrganisationerPeter SundinPolitikPolitiska system och ideologierVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.