Hoppa till huvudinnehållet

Branäsbacke får namn efter mannen som rekade på berget 1982

Publicerad:
Reporter Kent Sjögren
Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
Hans Gerremo, 74, åkte utför Branäsbergets opistade branter redan i början av 1980-talet, och gav därefter tummen upp. Nu hedras han med sin egen backe på anläggningen.
Hans Gerremo, 74, åkte utför Branäsbergets opistade branter redan i början av 1980-talet, och gav därefter tummen upp. Nu hedras han med sin egen backe på anläggningen. Foto: Branäsgruppen

För 41 år sedan tog sig Hans Gerremo upp på Branäsbergets orörda snöslänter för att reka. Kunde detta bli en alpin anlägging?

Det kunde det. Och nu har en av nedfarterna fått namn efter honom.

På tisdagen invigdes ”Gerremobranten”, som är Branäs brantaste backe, och den nu 74-årige huvudpersonen var själv på plats och strålade ikapp med vintersolen.

Han minns mycket väl uppdraget för Sveriges Skidanläggningars organisation våren 1982, som han genomförde tillsammans med kollegan Stig Lundqvist:

– Vi tog oss upp på toppen av berget och skidade ned mot dalen i lössnön precis där Gerremobranten går idag. Fallhöjden var imponerande, faktiskt unik för att vara så långt söderut, och bergets utformning gjorde att vi var övertygade om att alla förutsättningar fanns för en framgångsrik skidanläggning här, säger han i ett pressmeddelande.

Knappt ett årtionde senare invigdes anläggningen, och efter några inledande gupp på vägen har det varit en framgångssaga. Hans Gerremo har fortsatt sitt engagemang bland annat genom att i Branäsgruppens styrelse i tio år.

I dag är anläggningen Sveriges fjärde största med närmare 900 000 gästnätter.

Att få ge namn till en av nedfarterna tycker Gerremo känns stort:

– Det känns fantastiskt! Det har varit så kul att vara med i utvecklingen av den här fina skidanläggningen under så många år. Jag har lärt mig massor och vet att det finns stora utvecklingsplaner framöver. Branäs unika placering så långt söderut i landet gör att anläggningen kommer fortsätta växa.

Artikeltaggar

BranäsBranäsgruppenFritid och livsstilSlalomTorsby kommunVintersport

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.