Hoppa till huvudinnehållet

Skolan stöttar eleverna inför studenten: ”En del har det ekonomiskt tufft”

Publicerad:
På Sundsta-Älvkullegymnasiet finns ett förråd där man samlat en mängd olika balklänningar, kostymer, skor och vita studentklänningar.
På Sundsta-Älvkullegymnasiet finns ett förråd där man samlat en mängd olika balklänningar, kostymer, skor och vita studentklänningar. Foto: Lovisa Ulander

Studenten är ett stort steg i varje students liv, men studenten är också något som kan kosta mycket pengar.

För vissa kan det vara svårt att få det att gå ihop ekonomiskt.

På Sundsta-Älvkullegymnasiet jobbar kuratorerna för att hjälpa studenter som har det svårt med pengar.

Studenten närmar sig med stora steg för gymnasisterna i tredje ring. Men för vissa är det inte en lika härlig tid som för andra. Det finns många som kanske inte har lika mycket pengar att spendera som sina kompisar, vilket kan upplevas jobbigt för många.

På Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad arbetar man med att hjälpa de elever som behöver stöttning.

Sofia Björnson är en av de kuratorer på skolan som engagerar sig i detta. Hon välkomnar in till sitt arbetsrum. Utanför sitter en klass elever som har rast. Höga skratt kan höras in genom dörren.

– Skolan har ett samarbete med C. L. Seifert, som gör studentmössorna, säger hon och fortsätter:

– Om det är så att man har svårt att betala för en mössa så kan man ansöka om att få ta del av Seiferts stipendiefond för att få bidrag till mössan. Så det brukar vi kunna hjälpa till med.

Förutom det berättar Sofia Björnson att elevkåren har ett visst antal balbiljetter varje år som de kan hjälpa till med att betala om det behövs. Något år har skolledningen gått in och bekostat balbiljetter när det har varit många elever som behövt hjälp.

Återanvändning av balklädsel

Något som har blivit väldigt populärt bland unga de senaste åren är second hand och återbruk. På Sundsta-Älvkullegymnasiet finns ett förråd där man samlat en mängd olika balklänningar, kostymer, skor och vita studentklänningar. Skolan anordnar visningar på dessa kläder vid ett par tillfällen under skolåret.

– Det som är bra med visningarna är att vem som helst får komma. Det kan komma många elever som kommer på grund av att de inte vill lägga flera tusen på en studentklänning, och ser en vinst i att återvinna. Medan en del kommer just för att de har det ekonomiskt tufft och då är detta en möjlighet. Det är fina balklänningar, konstaterar Sofia Björnson.

”Jag har sett en trend nu efter pandemin i att klänningarna inte ska vara så dyra”, säger kurator Sofia Björnson.
”Jag har sett en trend nu efter pandemin i att klänningarna inte ska vara så dyra”, säger kurator Sofia Björnson. Foto: Lovisa Ulander

Sofia berättar att kuratorerna på dåvarande Älvkullen startade initiativet för ungefär fem år sedan och att de på Sundsta sedan hakade på. Hon nämner också att de marknadsför det på ett helt annat sätt nu än förr vilket gör att de når eleverna på ett mycket bättre sätt, och fler blir informerade om detta.

– Jag har sett en trend nu efter pandemin i att klänningarna inte ska vara så dyra, säger Sofia.

– För några år sedan var det elever som beställde flera klänningar från till exempel London och Paris. Men jag tycker det har blivit nedtonat efter pandemin.

Hon menar att ungdomar pratar mer om detta och försöker hålla nere kostnaderna, både för sin egen skull, men också inför ens kompisar om man har någon i sin bekantskapskrets som har det lite tufft ekonomiskt.

– Sen har det ju också blivit väldigt populärt med second hand och då blir det inte bara att man inte har råd utan att folk verkligen tänker på miljön och på att återvinna. Därför tror jag att det är lättare idag att komma och få en klänning eller kostym, säger Sofia.

Hon avslutar med att säga att de gärna vill få in mer klänningar eller kostymer, eller om man har skor eller väskor som passar i lite festligare sammanhang.

Lovisa Ulander

Fotnot: Artikeln är en del i VF:s satsning på unga där redaktionen bland annat inlett ett samarbete med medieelever på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad.

Artikeltaggar

ÄlvkullenÅterbrukKarlstadKläderLondonSkola och utbildningSkorStudenterSundstaSundsta-Älvkullegymnasiet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.