Hoppa till huvudinnehållet

Grönröda styret är enigt om Månsberget ”Vi kommer att acceptera utfallet”

Publicerad:
Detaljplanen för Månsberget medger en etablering av ett handelsområde. Planen är emellertid överklagad och ligger för beslut hos mark- och miljödomstolen under våren.
Detaljplanen för Månsberget medger en etablering av ett handelsområde. Planen är emellertid överklagad och ligger för beslut hos mark- och miljödomstolen under våren. Foto: HP Skoglund

Karlstads grönröda styre har bestämt sig.

Detaljplanen för Månsberget har nått vägs ände i och med mark- och miljödomstolen.

– Vi kommer att acceptera utfallet, sedan kan det finnas andra som kan driva processen vidare, säger Anders Tallgren (S), kommunalråd.

Nyligen upphävde mark- och miljödomstolen i Vänersborg detaljplanen för Karlstads resecentrum vad gäller Hamngatan. Domstolen slog ner på att kommunen vid domen saknade dispens för att ta ner 66 träd. Karlstads politiska styre väntas begära prövningstillstånd hos mark- och miljööverdomstolen.

Nästa stora process som ligger hos mark- och miljödomstolen är detaljplanen som möjliggör för ett nytt handelsområde på Månsberget. Planen godkändes av fullmäktige med minsta möjliga majoritet (31 röster mot 30) i december 2021. Miljöpartiet och Socialdemokraterna röstade nej till planen medan Centerpartiet ställde sig bakom den. Sedan valet i höstas styr de tre partierna Karlstads kommun.

– Alla vet att Miljöpartiet tycker att planen inte lirar med hur vi ser på att Karlstad ska utvecklas, samtidigt får vi respektera de demokratiska beslut som fattats. Vi hade inga synpunkter på det svar som skickats till domstolen, säger Monika Bubholz (MP), kommunalråd.

Det var förra veckan som kommunstyrelsen formulerade ett åtta sidor långt inlägg till domstolen där politikerna motiverar varför planen inte ska rivas upp. Bland återstående klagande återfinns Kristinehamns kommun och Naturskyddsföreningen.

Miljöpartiet har från början varit motståndare till ett nytt handelsområde på Månsberget. Kommunalrådet Monika Bubholz berättar att det i överenskommelsen med C och S ingår att inte överklaga det beslut som mark- och miljödomstolen fattar under våren.
Miljöpartiet har från början varit motståndare till ett nytt handelsområde på Månsberget. Kommunalrådet Monika Bubholz berättar att det i överenskommelsen med C och S ingår att inte överklaga det beslut som mark- och miljödomstolen fattar under våren. Foto: Tommy Pedersen

Karlstads kommun åberopar bland annat att planen beretts i enlighet med kommunallagen, inte strider mot någon rättsregel, att avvägningar mellan enskilda och allmänna intresset har gjorts och att marken är lämplig för ändamålet.

Mark- och miljödomstolen har strukit fem fastighetsbolag och politikern Peter Sörensen (KPL) på listan över klagande. De anses inte ha klagorätt. Peter Sörensen har i ett pressmeddelande sagt att han tänker ta avvisningen till överdomstolen.

– Jag har överklagat lagligheten i beslutet enligt kommunallagen. Inte planen i sig. Därmed faller deras avvisande i min mening, sade Peter Sörensen i pressmeddelandet.

Själva detaljplanen ska inte hamna i överdomstolen. Åtminstone om Karlstads kommun får bestämma.

– När vi drev planen i fullmäktige var beslutet från Socialdemokraterna ett nej. Men därefter har vi haft ett val. Vi har gjort en överenskommelse med Centerpartiet och Miljöpartiet som är framåtsyftande och där vi har stor respekt för formellt fattade beslut, säger Anders Tallgren.

I överenskommelsen ingår att acceptera det utfall som mark- och miljödomstolen kommer fram till under våren.

Artikeltaggar

Anders TallgrenBrott, lag och rättCenterpartietDetaljplanerDomstolarKarlstadKarlstads kommunKommunstyrelsenKristinehamns kommunMånsbergetMiljöpartietMonika BubholzÖverklagandenPeter SörensenPolitikSocialdemokraterna

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.