Hoppa till huvudinnehållet

Flygplats-vd:n bötfälld för folkbokföringsbrott: ”Ni ska få svar på era frågor”

Publicerad:
Camilla Sperling, vd för Karlstad Airport, har dömts för folkbokföringsbrott.
Camilla Sperling, vd för Karlstad Airport, har dömts för folkbokföringsbrott. Foto: Tommy Andersson

Karlstad Airports vd Camilla Sperling bor i Värmland men skrev sig på en adress i Stockholm. Det kostar henne 67 200 kronor i böter enligt ett strafföreläggande.

– För jävligt! tycker Mikael Lundström (L), styrelseordförande för flygplatsbolaget.

Det var Sveriges Radio Värmland som på onsdagseftermiddagen först rapporterade om nyheten. Enligt inslaget ska Camilla Sperling ha skrivit sig och sin familj på en enrumslägenhet i Stockholm, trots att hon bor och jobbar i Värmland.

Camilla Sperling började sin tjänst som vd för Karlstad Airport i april 2020, och berättade i olika media i samband med det att hon skulle flytta tillbaka till föräldrahemmet i Årjäng.

Förra sommaren lämnades dock en polisanmälan om bokföringsbrott in, och utredningen som följde har nu lett till ett strafföreläggande. Camilla Sperling ska betala 67 200 kronor i böter.

Av föreläggandet framgår bland annat följande:

– Du har underlåtit att fullgöra den i 25 paragrafen folkbokföringslagen stadgade anmälningsskyldigheten att anmäla flytt till Skatteverket. Det hände mellan den 22 mars 2021 och den 12 augusti 2022 i Värmlands län. Förfarandet innebar fara i bevishänseende.

Till VF säger Camilla Sperling på onsdagseftermiddagen att hon kan tänka sig att kommentera det hela, men inte förrän på torsdagen.

– Jag sitter just nu mitt uppe i en familjeangelägenhet och har inte möjlighet, men självklart ska ni få ställa frågor även om det här handlar om privata saker och inte min yrkesroll. Men jag förstår ju att det finns ett allmänintresse.

Styrelseordföranden för Karlstad Airport, Mikael Lundström, är desto mer frispråkig. Han har insyn i bakgrunden till historien och är starkt kritisk:

– Det här är en petitess! Man bör veta att skattemyndigheten granskat det hela och funnit att det är ett så vanligt misstag att man inte valt att gå vidare. Därefter har någon i Värmland vänt sig till polisen, och det ledde till det här strafföreläggandet. Jag är besviken. Det är för jävligt, kort sagt!

Det låter som ditt förtroende för Camilla Sperling är orubbat?

– Absolut. Jag har fullständigt förtroende för henne, hon har gjort ett fantastiskt kompetent jobb för Karlstad Airport, och vi ska vara glada att hon sitter vid rodret.

Artikeltaggar

ÅklagarkammarenÅrjängBöterBrott, lag och rättCamilla SperlingFolkbokföringsbrottKarlstadSkatteverketStockholmSveriges RadioVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.