Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen köper ut hög chef med sex månadslöner: ”Gjort upp i godo”

Publicerad:
Reporter Kent Sjögren
Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
Reporter Joakim Strand
Joakim Strand
joakim.strand@vf.se
Alan Schürer och Karlstads kommun har nått en överenskommelse. Den tidigare direktören för stadsbyggnadsförvaltningen köps ut med sex månadslöner.
Alan Schürer och Karlstads kommun har nått en överenskommelse. Den tidigare direktören för stadsbyggnadsförvaltningen köps ut med sex månadslöner. Foto: My Matson

Stadsbyggnadsdirektör Alan Schürer köps ut av Karlstads kommun. Han får sex månadslöner i avgångsvederlag.

– Hans agerande den senaste tiden har inneburit en förtroendeskada för hela kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Linda Larsson (S) .

Det var ett knappt två år sedan Alan Schürer anställdes som stadsbyggnadsdirektör. Förordnandet löpte över sex år. Enligt ett pressmeddelande har parterna kommit överens om att avsluta anställningen i förtid.

Linda Larsson konstaterar att det kommer som en direkt följd av Schürers agerande de senaste månaderna, som bland annat lett till att Peter Sörensen (KPL) vid två tillfällen anmält direktören till Justitekanslern. I ett av fallen kan Schürer ha gjort sig skyldig till ett grundlagsbrott för att ha efterforskat källor.

– Jag vill inte ranka något som värre än annat. Hans hantering sett som helhet har gjort att vårt förtroende för honom förbrukats, och det har också orsakat kommunen en förtroendeskada.

Varför sex månaders avgångsvederlag?

– Våra förvaltningsdirektörer har förordnanden över sex år, i princip skulle han ha kunnat hävda att han har rätt till lön under den tid som återstår, alltså cirka fyra år. Men nu kom vi istället överens om detta och det innebär att Alan är fri att gå vidare till andra uppdrag utanför Karlstads kommun.

När Linda Larsson får höra att Peter Sörensen kommenterat uppgörelsen med att peka på större problem inom kommunledningen – att man rent generellt brister i synen på offentlighetsprincipen och öppenhet och transparens – blir hon upprörd:

– Det är en oerhört allvarlig anklagelse och jag håller inte alls med. Jag förväntar mig som kommunstyrelseordförande att alla tjänstemän följer lagar och regler, och jag vet också att det görs. Och det gör Peter Sörensen också. Han begär ut mängder av handlingar och så vitt jag förstått får han ut i princip allt han begär. Om det inte finns goda skäl för något annat.

– Vi sitter i en demokratiskt styrd organisation och det är fullständigt självklart att allt vi gör ska kunna granskas.

Nu måste ni återigen rekrytera en ny stadsbyggnadsdirektör. Hur attraktiv tror du den tjänsten är i dagsläget?

– Svårt att säga. Först och främst handlar dagens beslut inte om Peter Sörensen, det handlar om att vi haft en stadsbyggnadsdirektör som eventuellt gjort sig skyldig till brott. I alla fall hanterat sitt uppdrag på ett icke förtroendeingivande sätt. Men Karlstad är en mellanstor stad där det händer mycket på byggsidan – jag tror nog det är ganska attraktivt att komma hit.

VF söker Alan Schürer för kommentar.

LÄS OCKSÅ:

Läs också

Artikeltaggar

Alan SchürerAnställningarArbeteKarlstads kommunKommunpolitikKommunstyrelsenLinda Larsson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.