Hoppa till huvudinnehållet

Het medaljkandidat på EM: ”Aldrig haft så höga förväntningar på mig själv”

Publicerad:
Henrik Larsson har gjort allt han kan när det kommer till att förbereda sig så bra som möjligt inför EM.
Henrik Larsson har gjort allt han kan när det kommer till att förbereda sig så bra som möjligt inför EM. Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON

För första gången kommer Henrik Larsson till ett internationellt seniormästerskap som en av förhandsfavoriterna.

En helt ny situation för värmlänningen som trots det har höga förväntningar på sig själv inför medaljjakten på inomhus-EM.

– Final är det minsta jag begär av mig själv, säger IF Götas sprintstjärna.

På tisdagsförmiddagen tog han bussen från Karlstad till Arlanda, för att sedan flyga till den turkiska storstaden Istanbul.

På torsdag inleds inomhus-EM, men det är inte förrän på lördagen som Henrik Larsson ska springa sitt kvalheat på 60 meter.

Eventuellt kan det bli tre lopp under en och samma dag, för både semifinalen och finalen går samma kväll.

– Det ska inte vara några problem, det hade varit värre om det var 100 meter, säger Larsson innan han förklarar det taktiska upplägget:

– Jag kommer inte hålla igen allt för mycket i försöken, men inte heller gå maximalt med tanke på att loppet är tidigt på morgonen. Sedan har jag ändå några timmar på mig att ladda om för semifinal och final på kvällen.

”Slåss om guldet”

Målsättningen är glasklar: Det ska bli tre lopp i helgen för värmlänningen som har fjärde bästa tid i fältet.

– Det är en väldigt hög bredd i år, många som sprungit under 6.60 men sedan är det ett koppel av sprinter som ligger runt 6.56 och 6.54.

Europaettan i år, britten Reece Prescod har sprungit 6.49 som bäst, men är ingen förhandsfavorit enligt Larsson själv.

– Visst, han har gjort ett bra lopp men sedan är hans näst bästa tid 6.54. Det är många bra som är med och jag tror det kommer vara minst en handfull som slåss om guldet.

Formstark

Henrik Larsson är definitivt en av dem med sitt nyblivna svenska rekord på 6.56 i bagaget.

Han kommer dessutom till Europamästerskapet med en seger i både Nordenkampen och inomhus-SM i bagaget.

– Det är en skön känsla att ha med sig, det ger en boost. Men det som är viktigast är att jag kunnat hålla mig skadefri och att formen känns på topp. Jag har tävlat sparsamt och lagt all fokus på att vara som bäst nu under EM.

Henrik Larsson är en av medaljkandidaterna på EM.
Henrik Larsson är en av medaljkandidaterna på EM. Foto: KALLE PARKKINEN

Du är högt rankad dessutom, hur tacklar du det mentalt?

– Jag tycker bara det är roligt och ärligt talat föredrar jag hellre att man kommer till ett mästerskap med press på sig ’n att kanske komma hit och vara rankad tolva...

– Det är roligare att veta att man har en bra chans att ta medalj, det kommer bara hjälpa mig att tagga till lite extra. Jag gillar att ha lite press på mig, det gör det lättare att prestera.

Är allt annat än en final ett misslyckande?

– Ja, definitivt. Att ta mig till final är det minsta jag kräver av mig själv. Jag har aldrig haft så höga förväntningar som nu, för detta är första gången jag kommer till ett seniormästerskap utan att ha tagit ut mig fullständigt på ett junior-VM eller liknande.Under min juniortid har det aldrig varit någon prioritet att springa dessa tävlingar, men detta är säsongens höjdpunkt för mig så det är bara att gasa och gå all in.

Artikeltaggar

Europamästerskapen i friidrottFriidrottHenrik LarssonIF Göta

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.