Hoppa till huvudinnehållet

Tvärstopp för solcellspark – får inte dispens för strandskyddet

Publicerad:
Området intill Industrileden i Skoghall där en solcellspark planeras ligger för nära Klarälven, anser länsstyrelsen.
Området intill Industrileden i Skoghall där en solcellspark planeras ligger för nära Klarälven, anser länsstyrelsen. Foto: HP Skoglund

Hammarö Energi AB:s storsatsning på en solcellspark är i fara. Länsstyrelsen har gett bakläxa till kommunen vad gäller strandskyddsdispensen.

– De har inte varit på plats och tittat. Jag har fortfarande gott hopp om att vi kan få igenom det här i slutänden, säger vd:n Johan Modin.

Det är på grönområdet norr om Industrileden i Skoghall, mellan gång- och cykelvägen mot Karlstad och Hammarö Utbildningscentrum som det kommunala energibolaget vill bygga solceller. Totalt en satsning för cirka 30 miljoner kronor.

Men länsstyrelsen är inte med på noterna. Nyligen upphävde myndigheten Hammarö kommuns beslut om strandskyddsdispens för projektet.

Klarälven löper parallellt med gång- och cykelvägen från Skoghall och norrut, och fältet där solcellerna ska anläggas är bara ett 50-tal meter bort. Strandskyddet gäller 100 meter.

Länsstyrelsen anser inte att gång- och cykelvägen är att betrakta som ett tillräckligt naturligt hinder för att dispens ska komma på fråga. Man anser heller inte att kommunen utrett alternativa platser för solcellsparken.

– Det enskilda intresset av att uppföra solcellsparken inom strandskyddat område väger inte tyngre än intresset av att värna om strandskyddet, avslutar länsstyrelsen.

Hammarö Energis vd Johan Modin är trots detta hoppfull om att satsningen kan bli av. Han anser att länsstyrelsen inte tagit hänsyn till de speciella omständigheterna för området:

Johan Modin, vd för Hammarö Energi, ger inte upp hoppet om solskyddsparken.
Johan Modin, vd för Hammarö Energi, ger inte upp hoppet om solskyddsparken. Foto: Håkan Strandman

– De har inte varit på plats och tittat hur det ser ut. Det är ju en 2,5 meter hög vall som gång- och cykelvägen ligger på, om man står på gärdet nedanför ser man inte Klarälven på andra sidan. Det är absolut en naturlig avgränsning. Men det är svårt att förstå utan att ha sett det. Vi ska därför komplettera vår ansökan med topografiska kartor och skicka in före 8 mars. Förhoppningsvis ändrar länsstyrelsen beslutet i och med det.

Modin säger dock att man även planerar ett överklagande till Mark- och miljödomstolen, i den händelse att beslutet ändå står fast.

Förutom kartkompletteringarna kommer man dessutom att skicka med ytterligare förtydliganden om platsens betydelse, konstaterar han:

– Ja, parken behöver anläggas just där, eftersom den geografiskt hamnar nära skolor och äldreboenden och andra samhällsviktiga verksamheter. Och vi har en plan om att på sikt anlägga ett lokalt elnät för direkt elförsörjning från solcellsparken till de här verksamheterna. Då finns det ingen annan placering som fungerar.

Han fortsätter:

– Parkanläggningen kommer också ske på ett sätt som är reversibelt; det vill säga efter parkens livslängd är det fullt möjligt att återställa området som det sett ut tidigare. Sammanlagt hoppas och tror jag att de argumenten räcker för strandskyddsdispens.

Solenergi för 30 miljoner: ”Lokalt kommer den att göra jättemycket nytta”Grönt ljus för solcellsatsning på HammaröSolenergi ska ta Hammarö in i framtiden

Artikeltaggar

Brott, lag och rättGång- och cykelvägHammaröHammarö kommunJohan ModinKlarälvenMark- och miljödomstolenÖverklagandenSkoghallSolcellerStrandskydd

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.