Hoppa till huvudinnehållet

Oppositionen kritisk till nya förskolans utemiljö – följer inte Boverkets råd

Publicerad:
Den nya förskolan på Färjestad ska kunna ta emot 120 barn fördelat på tre avdelningar. Förskolan byggs i två våningsplan.
Den nya förskolan på Färjestad ska kunna ta emot 120 barn fördelat på tre avdelningar. Förskolan byggs i två våningsplan. Foto: ILLUSTRATION: SWECO

Nya Färjestadsskolan stod klar i höstas.

Nu ska stadsdelen även få en ny förskola i två våningsplan med plats för 120 barn fördelat på tre avdelningar.

Politikerna i stadsbyggnadsnämnden gjorde i onsdags tummen upp för bygglovet trots att det innehöll en mindre avvikelse från detaljplanen.

– Platsen för lämning och hämtning hamnar på mark som egentligen var avsatt för en gång- och cykelväg, men det gick att få till en annan lösning, säger Anders Tallgren (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Gång- och cykelvägen dras i stället söder om förskolan. Själva byggnaden blir väldig lik Färjestadsskolan med en fasad i tegel.

Skolgården får en yta på 4 000 kvadratmeter, vilket innebär cirka 33 kvadratmeter per barn.

– Det är mindre än den rekommenderade utemiljön, men det är ändå bättre än vad vi har på andra förskolor, säger Anders Tallgren.

Karlstads borgerliga allians, bestående av Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna, valde att göra en protokollsanteckning till beslutet.

– Vi måste ta bättre hänsyn till Boverkets allmänna råd om en friyta på 40 kvadratmeter per barn, säger Niklas Wikström (L), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Under det blågröna styret var Wikström ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

– Vi har jobbat hårt för utemiljöerna. Det är svårt att följa rekommendationen på 40 kvadratmeter i innerstaden, till exempel på Tullholmen, men i nybyggnation som inte är i centrum tycker vi att det ska vara möjligt, anser Wikström.

Artikeltaggar

Anders TallgrenBarnBostad och byggenBoverketFärjestadsskolanFörskolorGång- och cykelvägKarlstadNiklas WikströmSkola och utbildning

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.