Hoppa till huvudinnehållet

Hemmaseger i Karlstads stortävling: ”Svårt på tre i ett VM”

Publicerad:
Oskar Eriksson skippade lag Edin till seger på hemmaplan i Sun city curling cup.
Oskar Eriksson skippade lag Edin till seger på hemmaplan i Sun city curling cup. Foto: JOHAN AXELSSON

Lag Edin med en man kort gick obesegrat genom hela Sun city curling cup på hemmaplan. Det bådar gott inför VM om en månad.

– Skönt att känna att formen sitter i, säger Oskar Eriksson.

Stortävlingen i Karlstad torsdag–söndag var fjärde och sista deltävlingen i den nya serien Nordic Curling Tour.

Lag Edin spelade bara två, men vann båda (även första i Oslo) och det var tillräckligt för att också ta hem touren totalt.

– Det räckte precis, konstaterar Oskar Eriksson, som tillsammans med Christoffer Sundgren och Rasmus Wranå kunde inkassera 30 000 kronor för segern i Karlstad, men blev utan de extra 25 000 för totalvinsten.

– Bonusen är bara för lag utanför topp 30 i världsrankningen, vilket är ett av syftena med touren, konstaterar Oskar Eriksson.

Han hoppade in som skipper eftersom Niklas Edin var på uppdrag i Kanada. Och det fungerade som tidigare den här säsongen förträffligt. Det har också blivit en Grand Slam-seger.

– Vi har 24–1 eller något sådant i matcher när vi spelat på tre.

I Sun city curling cup noterades fem segrar i gruppspelet och tre i slutspelet.

De två tuffaste matcherna var semifinalen mot norska VM-laget Magnus Ramsfjell och finalen mot nederländska Wouter Gösgens. Resultatet skrevs till 8–4 respektive 5–2. Båda lagen tillhör topp 15 i världen och har chans att kvala in till Grand Slam-turneringen i Kanada efter VM.

– Stabil insats och kul att det kom internationella lag till Karlstad och spelade.

Lag Edin i gruppspelsmatchen mot turkiska VM-laget Ugurcan Karagoz.
Lag Edin i gruppspelsmatchen mot turkiska VM-laget Ugurcan Karagoz. Foto: Lisa Olaison

Turneringen var genrep inför VM i Kanada den 1–9 april, där lag Edin går för ett historiskt femte raka guld.

– Skönt att känna att formen sitter i, trots lite lugnare period efter en intensiv höst. Nu behöver vi jobba lite på jämnheten och att vara ännu mer precisa i det riktigt offensiva spelet. Defensiven känns rätt stabil.

Vad är skillnaden att spela på tre?

– Man tappar en sopningen och en som hjälper till med fartbedömningen. Sedan kan det vara en fördel att två får spela en extrasten.

Ett stort mästerskap med många matcher är dock fullt lag klart att föredra.

– I ett VM skulle det vara väldigt svårt att spela på tre. Vi ser fram emot VM med Niklas i laget och Daniel som reserv, säger Oskar Eriksson.

Niklas Edin kommer hem den här veckan och hela laget tränar tillsammans i Karlstad fram till avresan till Kanada om en månad.

Daniel Magnusson ställde upp med sitt eget lag i Sun city curling cup, men två vinster och tre förluster räckte inte för att avancera från gruppspelet. Tredje laget från arrangerande Karlstads curlingklubb, Team Come Backs med skippern Patric Klaremo, fick precis samma facit.

Norsk damseger

På damsidan fanns inget hemmahopp.

Där vann rutinerade norska lag Marianne Rørvik en mycket jämn final med 4–3 över svenska VM-laget Anna Hasselborg, OS-mästare 2018.

VM för damer avgörs i år i Sverige. Närmare bestämt i Sandviken den 18–26 mars.

Artikeltaggar

CurlingDaniel MagnussonKanadaKarlstadKarlstads curlingklubbLag EdinNiklas EdinOskar ErikssonOsloSportTurneringar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.