Hoppa till huvudinnehållet

270 år gammal herrgård säljes – med festlokal och egen hytta

Publicerad:
Herrgårdens nedre plan byggdes 1752 medan övervåningen byggdes på drygt hundra år senare.
Herrgårdens nedre plan byggdes 1752 medan övervåningen byggdes på drygt hundra år senare. Foto: Mäklarhuset

Herrgården i Motjärnshyttan är till salu.

Det som en gång var hem åt den rikskända trubaduren Gunde Johansson – och som dessutom består av en alldeles egen hytta och festsalsinrett järnvägsmagasin.

– Det är en spännande fastighet, konstaterar mäklaren Bengt Pettersson.

Ja, det är verkligen ett objekt som sticker ut. Belägen ganska precis halvvägs mellan Hagfors och Filipstad ligger herrgården som består av nio rum och en boarea på drygt 400 kvadratmeter.

Det är en anrik herrgård som alltså bland annat varit hem åt Gunde Johansson och hans fru Ingrid och de musikaliska spåren ses inte minst i järnvägsmagasinet som inretts med en rymlig festlokal.

– Nu har det visserligen varit ett fritidshus men tidigare ägare hade det som permanentboende och det är klart önskvärt att det blir någon permanentboende som ska vara där. Det är ett bra skick på det, säger Bengt Pettersson på Mäklarhuset.

Herrgården ligger naturskönt i Motjärnshyttan ganska precis mitt emellan Hagfors och Filipstad och hela fastigheten är lite drygt 2,5 hektar stor.
Herrgården ligger naturskönt i Motjärnshyttan ganska precis mitt emellan Hagfors och Filipstad och hela fastigheten är lite drygt 2,5 hektar stor. Foto: Mäklarhuset

Fastigheten består dessutom av den gamla hyttan, samt 2,5 hektar tomtmark och utgångspriset är satt till 4,25 miljoner kronor.

Själva herrgården i sig har historia som sträcker sig ända bak till 1752 då bottenplanet på byggnaden uppfördes medan det övre planet byggdes 1850.

– Det är lite speciellt det här med hyttan också, så det är en spännande fastighet som vi hoppas ro iland på ett eller annat sätt, säger Bengt Pettersson.

Åker på emigrantmässan

Efter två års uppehåll för pandemin är det i slutet på mars åter dags för den stora emigrantmässan i Nederländerna, och med tanke på hur intresset för värmländska fastigheter vuxit från norra delarna av Centraleuropa på sistone beger sig Bengt Pettersson iväg på mässan med god tillförsikt.

Bland annat med herrgården i portföljen.

– Det är en speciell marknad och de som kommer dit är motiverade och redo att flytta ut från landet. Så det brukar vara riktigt bra där faktiskt och vi ser även det att trots att det inte varit någon mässa på några år så är det bra snurr på utlandet. De har hittat upp hit tillbaka och det är vi tacksamma för.

Artikeltaggar

Bengt PetterssonBostad och byggenFastigheterFilipstadGunde JohanssonHagforsMäklareMäklarhusetMotjärnshyttan

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.