Hoppa till huvudinnehållet

Så går arenasatsningen i Karlstad vidare – här är förslagen som diskuteras

Publicerad:
Spåren är många sett till hur arenasatsningen i Karlstad kan gå vidare.
Spåren är många sett till hur arenasatsningen i Karlstad kan gå vidare. Foto: VF/TT

En nytt Tingvalla IP – omgärdat av höghus.

En multiarena för inomhussporterna med ett par tusen sittplatser.

Eller en ny ishall – byggd under jord.

Vad är det egentligen som blir nästa steg i arenasatsningen i Karlstad?

510 miljoner kronor.

Det landade notan på när Karlstads kommun gjorde en jättesatsning för att modernisera stadens idrottsanläggningar.

Tingvalla isstadion som fick tak och delades av till att inhysa även två ishockeyrinkar – och Sannafältet med inomhushall för friidrott, ny utomhusarena för friidrott och bollsporter – och konstgräsplanen som blev nytt träningshem för Carlstad Crusaders.

Frågan nu: Vad händer härnäst?

För fram till sista stund fanns även ytterligare en arena vid Sannafältet: En renodlad matcharena för fotboll och amerikansk fotboll – utan löparbanor.

Och initialt var besvikelsen stor från de berörda klubbarna över att den arenan – som är inritad i detaljplanen och fortfarande finns kvar i framtidsvisionen – ströks från den första byggetappen.

”Haft första möten”

Några år senare är Karlstad Fotbolls nye ordförande Patrik Hjelte betydligt mer diplomatisk.

– Vi har haft våra första möten, sen jag klev in, med kommunen och jag tycker vi har en bra dialog. Vi är en division 1-förening och i den verkligheten tycker jag det är helt fantastiskt att kommunen byggt Sola Arena. Eventrum, fina omklädningsrum, nya kiosker och plats för upp emot 5 000 åskådare – det ska vi vara väldigt nöjda över, säger Hjelte och fortsätter:

Sola Arena – i ett nästan färdigbyggt tillstånd.
Sola Arena – i ett nästan färdigbyggt tillstånd. Foto: Joachim Lagercrantz

– Om vi i framtiden tar oss till högre divisioner, då får vi ha dialogen. Här och nu ska vi vara tacksamma, känna att kommunen satsat på fotbollen. Vi måste tänka på var vi är, och det är en förening som landade på strax under tio miljoner i omsättning i fjol.

Men ett par kilometer bort, på andra sidan E18, står Tingvalla IP kvar.

I vår kommer den användas av Karlstad Fotboll, som inte kan spela på Sola Arena när löparbanorna anläggs, och därför flyttat två matcherna till Tingvalla.

– Kommunen löste det direkt och sa ”vi öppnar upp för er”.

En Eskilstunalösning?

Och den klassiska arenan kommer stå kvar minst ett år framåt, kan VF-sporten avslöja. Och i dagsläget kan ytan endast användas i idrottssyften.

– Planändringen kan inte komma till innan vi vet vad vi vill planändra till. Och än är inte ens ett rivningsbeslut fattat, säger Anders Tallgren (S), kommunalrådet som är ordförande i stadsbyggnadsnämnden,

Enligt uppgifter till VF-sporten har representanter för Karlstad Fotboll uppvaktat kommunen för en alternativ lösning: Att istället för en fotbollsarena vid Sannafältet ha kvar Tingvalla – men i en helt nybyggd version.

Ett höghus vid varje hörnflagga, så byggde man Tunavallen i Eskilstuna.
Ett höghus vid varje hörnflagga, så byggde man Tunavallen i Eskilstuna. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Man ska ha blickat mot Eskilstuna och Tunavallen som inspiration, där vinsten från bygget av ett höghus med lägenheter i varje hörn hjälpte till att bekosta mycket av läktarna.

Patrik Hjelte:

– En arenafråga kan vi driva i våra drömmar – vår utmaning nu är att bygga ett intresse för fotbollen. Om jag vänder på frågan: Varför bygga en arena för 500 miljoner när vi har ett publiksnitt på 500? Det hade varit att kräva mycket av kommunen det. Vi får se vart resan bär oss.

– Men vad kommunen tänkt med Tingvalla, det får de svara på. Det har inte jag, och det gänget som klivit in i Karlstad Fotboll nu, drivit. Vi har bara jobbat med direkta frågor, hur kommunen kan hjälpa oss här och nu att utveckla breddidrott, satsning på tjejer. Vi börjar där vi står – vi har alldeles för mycket här och nu-frågor att fokusera på även om vi såklart har ambitioner.

Så ingen dialog om en Tunavallen i Karlstad?

– Nej, det finns det inte.

”Kan förstå tanken”

Anders Tallgren bekräftar dock – utan att gå in på varifrån frågan kommit – att kommunen fått frågor om en Tingvallalösning likt den i Eskilstuna.

– Det diskuteras då och då om att behålla den. Men det har inte varit något spår politiskt. Nu när den rycker in som reservarena kan jag förstå att den tanken förstärks. Men vi har gjort en nysatsning vid Sannafältet, och det finns ytor kvar där till en arena en vacker dag.

Något riviningsbeslut för Tingvalla IP är ännu inte fattat.
Något riviningsbeslut för Tingvalla IP är ännu inte fattat. Foto: Peter Bäcker

Tallgren pratar om hur planen hela tiden har varit att Tingvallamarken och parkeringen vid Karolinen, ska innebära en intäkt till kommunen. Och att man då tittar på kontor, bostäder eller någon form av kommunal service – som skola eller förskola – på marken.

– Ingenting är helt uteslutet. Men att Tingvalla ska vara kvar som arena är inte särskilt troligt. Jag tror det finns en bred syn om att stadsomvandla.

Slår ner tanken

Tallgren nämner det bygge som nu är beslutat, bostäder i Klara Park, som en faktor som understryker det.

– Kringytorna minskar. Om man tyckt att Tingvalla varit otidsenligt och inklämt tidigare blir det ännu mer så nu.

Hur ligger planen i stort kring en ny matcharena?

– Ett tydligt besked när vi slöt den stora överenskommelsen var att det var den här etappen vi byggt nu som vi mäktade med nu. Ytan för en matcharena finns, men det är inget som troligtvis byggs i en ren kommunal satsning. Och oavsett vilket är det troligtvis åratals bort – om inte någon utifrån kommer och säger ”det där kan vi fixa”.

Faktum då är att det snarare är troligt att en annan satsning genomförs först: Den av en multiarena.

Anders Tallgren, till höger, menar att det finns en lucka i Karlstads arenautbud på en i mellanklassen.
Anders Tallgren, till höger, menar att det finns en lucka i Karlstads arenautbud på en i mellanklassen. Foto: HP Skoglund

– En matcharena för innebandy, handboll, basket, volleyboll och konserter på mellannivå. Inga beslut har tagits där heller, men kan vi hitta en väg framåt där kan den – på sikt – nog byggas innan matcharenan. Men vi har ingen tydlig lokalisering eller tydligare planer kvar där. Men det behövs något i storlek mellan Löfbergs och Sundsta sporthall alternativt Colorama Arena på mellan 2 000-3 000.

– En sån satsning skulle dessutom omfatta fler idrotter och därmed innebära fler intressenter. Även om även det säkerligen är flera år fram.

Färjestads nya planer

Fast det återstår att se.

Redan för några år sedan berättade Färjestads vd Stefan Larsson om planerna för att omvandla Löfbergs Ice Arena, alltså träningshallen intill stora LA, till just en multiarena.

– Det finns skäl att kolla med Färjestad hur de tänker nu, säger Tallgren.

En pandemi satte paus för de planerna som lanserades 2019 – men under pandemin slutfördes ett bygge som nu gör dem aktuella igen.

– Det har hänt otroligt mycket i våra planer sedan vi började prata om multiarenan. Till och börja med har Tingvalla Isstadion kommit på plats. En fantastisk plats som skapar en väldig massa möjligheter för både bandyn och hockeyn. Och Tingvalla möjliggör att vi börjar rota i Ice Arena-frågan, utan den hade vi stått utan träningsmöjligheter en vinter när vi bygger, säger Stefan Larsson.

För bygga om det behövs.

– Den är helt funktionell men inte en träningsfacilitet uppdaterad i den tid vi lever. Den har sina år på nacken, så vi är väldigt inställda på att göra något av den och området runtomkring.

Löfbergs Ice Arena är användbar, men behöver bytas ut mot ett mer modernt alternativ menar Färjestad.
Löfbergs Ice Arena är användbar, men behöver bytas ut mot ett mer modernt alternativ menar Färjestad. Foto: Peter Bäcker

Larsson ser framför allt två spår man kan gå åt, där multiarena-tanken fortfarande är aktuell.

– Man kan tro att vi bara bryr oss om hockey men vi tycker det är kul när övriga idrotter också växer – när stan växer med idrotten för det är en förutsättning för oss att fortsätta vara konkurrenskraftiga. Därför växte tanken om att göra en facilitet som både investerings- och nyttomässigt blir betydligt bredare än att bara ha den som träningsanläggning.

En underjordisk arena?

Larsson pratar om en arena som fyller gapet mellan Karlstad CCC och LA för kulturevenemang – dels en arena där lagets damlag och juniorlag kan spela matcher och som kan stå värd för större evenemang för andra idrotter.

Men det finns även ett nytt alternativ.

– Att vi bara gör en ren träningsanläggning för oss själva. För även om vi nu bygger ett gym i nybygget mot älven är inte den lösningen på sikt, vi behöver ännu större ytor där.

Och blir det bara en träningshall, ser Larsson hur det bygget skulle kunna bli en del av den större utveckling av området runt ishallen man har på gång med bygge av bostäder.

– Och i ett sånt fall kanske vi gräver ner den där träningsanläggningen i backen – och bygger runtikring och ovanpå.

Inspiration har FBK vd:n fått från ett besök i Schweiz och Zürich där man gjort exakt det.

– Ismaskinen kommer upp i hiss! Den lösningen var inte billig, så den tror jag inte är aktuell för oss, skrattar Larsson som menar att en hel del utredning krävs innan ett sånt bygge kan bli aktuellt.

– Vi har en älv precis intill.

”Ska titta vidare på”

Det vattnet måste såklart hållas utanför, någon undervattenspool vill man inte bygga.

Dock finns energimässiga vinningar med att bygga en ishall under jord, det vet alla som har en källare i sitt hus.

Stefan Larsson lockas både av tanken på en multiarena och av alternativet att gräva ner träningshallen i marken.
Stefan Larsson lockas både av tanken på en multiarena och av alternativet att gräva ner träningshallen i marken. Foto: Helena Karlsson

– I Zürich har de en energiåtervinning som är jäkligt intressant. Bostadsområden, solceller och batterier som gör att man för ut överskottsenergin på ett väldigt smart sätt. Det ska vi titta vidare på.

Hur nära är ni att starta ett bygge?

– Det beror på vilken lösning det blir. Ska vi bygga mer än en ren träningshall, då är det ju en detaljplanefråga till att börja med. Och de vet vi tar en stund.

Larsson är dock tydlig med att han gärna ser ett samarbete med flera klubbar och aktörer kring ett bygge.

– Kan vi samla ihop oss och värdera alternativen finns det mer vinning i det än att alla sitter på varsin kant och funderar. Det är vår utgångspunkt och därför vi startat den här diskussionen från början.

Artikeltaggar

Anders TallgrenBostad och byggenBostäderCarlstad CrusadersFärjestad BK HerrFotbollIdrottIF Karlstad FotbollIshockeyKarlstads kommunKarolinenPatrik HjelteSannafältetSola ArenaStefan LarssonTingvallaTingvalla IP

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.