Hoppa till huvudinnehållet

Region Värmland tar bort munskyddskravet

Publicerad:
Reporter Felix Hall
Felix Hall
felix.hall@nwt.se
Munskyddskravet för vårdpersonalen i Region Värmland försvinner.
Munskyddskravet för vårdpersonalen i Region Värmland försvinner. Foto: Johan Nilsson/TT

Smittskydd Värmland har tidigare haft en övergripande rekommendation till sin vård- och omsorgspersonal att använda munskydd vid patientkontakt.

Nu försvinner kravet då antalet fall av covid-19 minskat.

Syftet med att ha munskydd vid varje patientkontakt har varit att minska risken för smitta från personal till patient. Men när nu antalet fall av covid-19 har minskat och samtidigt håller sig på en låg nivå är det inte längre nödvändigt att ha kvar kravet om munskydd och det man kallar för ”source control”.

– Vi följer det epidemiologiska läget fortlöpande. Vid eskalerande smittspridning kan en övergripande rekommendation att använda source control åter bli aktuell, säger smittskyddsläkare Anna Skogstam, i ett pressmeddelande.

Nu är det istället upp till varje person att ta ett eget ansvar för att undvika smittspridning, menar Anna Skogstam.

– Det är fortsatt viktigt att stanna hemma vid sjukdom och det är extra viktigt för personal som arbetar inom hälso- och sjukvården för att undvika att smitta arbetskamrater och patienter, säger hon.

Munskydd vid behov

Trots att man nu beslutat att slopa munskyddskravet för personalen kan det ändå bli aktuellt att använda det i vissa verksamheter, eller i kontakt med extra sårbara patienter. Det beslutas då av respektive verksamhetschef.

Artikeltaggar

Anna SkogstamCoronavirusetRegion VärmlandSmittorSmittskydd VärmlandVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.