Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen planlägger mer mark i Välsviken: ”Glädjande att det finns intresse”

Publicerad:
Reporter Joakim Strand
Joakim Strand
joakim.strand@vf.se
 Flera kommersiella aktörer vill etablera sig på Välsviken längs E18. Det får Karlstads kommun att börja rita på två detaljplaner.
Flera kommersiella aktörer vill etablera sig på Välsviken längs E18. Det får Karlstads kommun att börja rita på två detaljplaner. Foto: Värmlands Folkblad

Flera kommersiella aktörer har anmält intresse för Välsviken.

Det gör att Karlstads kommun börjar rita på två planer, en norr och en söder om E18.

– Det är glädjande att det finns intresse i det tuffa konjunkturläge som vi befinner oss, säger Anders Tallgren (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Byggvaruhusjätten Bauhaus slår upp portarna i slutet på året och under 2024 hoppas OK Värmland och restaurangkedjan Chopchop på en gemensam invigning. Nu förbereder Karlstads kommun för ytterligare verksamheter på Välsviken och det på marken söder om E18.

– Det är verkligen ett A-läge vid E18 plus att man har hela Välsvikens handelsområde runt hörnet. Med den ny vägen som ansluter till Lantmannavägen och Alster blir det ett väldigt bra läge, säger Niklas Wikström (L), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Det är på den här tomten söder om E18 som Karlstads kommun vill planlägga för kommunala verksamheter. En brandstation, en panncentral och en bytespunkt för kollektivtrafiken är några tänkbara användningsmöjligheter.
Det är på den här tomten söder om E18 som Karlstads kommun vill planlägga för kommunala verksamheter. En brandstation, en panncentral och en bytespunkt för kollektivtrafiken är några tänkbara användningsmöjligheter. Foto: HP Skoglund

Exakt vilka intressenter som flaggat för att de vill etablera sig på Välsviken låter Anders Tallgren vara osagt.

– Det finns intresse från olika håll. Vi bedömer att om vi går fram med en detaljplan nu kan vi senare gå vidare med markanvisningar.

Enligt tidplanen ska detaljplanen för området som är 10 000 kvadratmeter stort vara färdigritad under andra kvartalet 2024.

– I så fall blir målbilden för markanvisningar under 2024. Som brukligt hoppas vi på etableringar som ger nya arbetstillfällen och är nya för Karlstad, säger Tallgren.

Det utpekade området ligger i direkt anslutning till Alsterberget där kommunen tänker sig att ett framtida bostadsområde ska växa fram. I den fördjupade översiktsplan som togs fram 2019 nämns 1 500 bostäder i småhus och flerbostadshus.

Detaljplanen för området söder om E18 är på cirka 10 000 kvadratmeter. Enligt tidplanen ska detaljplanen vara klar under andra kvartalet 2024.
Detaljplanen för området söder om E18 är på cirka 10 000 kvadratmeter. Enligt tidplanen ska detaljplanen vara klar under andra kvartalet 2024. Foto: HP Skoglund

Stadsbyggnadsnämnden gav även tjänstemännen i uppdrag att rita en detaljplan norr om E18. Det gäller ytan mellan Gustaf Frödings gata och motorvägen. Uppdraget har initierats av teknik- och fastighetsnämnden där Monika Bubholz (MP) är ordförande.

– Det är kommunen som äger marken och vi tror att det finns verksamheter som behövs i en kommun som passar in där, säger Monika Bubholz.

Hon nämner behovet av ytterligare en brandstation för att minska utryckningstiderna till de östra delarna av kommunen.

– Vi vet också att Karlstads energi söker en tomt för en panncentral för fjärrvärmen.

I uppdraget ingår även att titta på om det går att få till en bytespunkt mellan region- och lokalbussar samt om området är lämplig för någon form av idrottsanläggning.

– Vi behöver hitta något som fungerar tillsammans med E18, handelsområdet och bostadsområdet.

Området, som är på 10 000 kvadratmeter, har tidigare i huvudsak bestått av skogsmark.

– Nyligen fick man ta ner en del skog på grund av angrepp av granbarkborren, så nu är marken ganska kal, säger Bubholz.

Artikeltaggar

Anders TallgrenBostad och byggenBostäderBrandstationDetaljplanerE18KarlstadKarlstads kommunMonika BubholzNiklas WikströmOlyckor och katastroferVälsviken

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.