Häktad fick sitta 26 timmar extra efter mejlmiss

Publicerad:
En klient fick sitta mer än ett dygn för länge på häktet i Karlstad. Foto: Lisa Olaison/Arkiv

En klient på häktet i Karlstad skulle försättas på fri fot. Men en anställd på häktet missade ett mejl och klienten fick vara kvar. 26 timmar senare upptäcktes misstaget. Nu blir händelsen ett ärende för Kriminalvårdens personalansvarsnämnd.

I oktober ifjol meddelade Örebro tingsrätt att två personer på häktet i Karlstad skulle släppas på fri fot. Tingsrätten skickade två mejl till häktet gällande var och en av klienterna. Men den anställda på häktet antog att samma mejl kommit två gånger och läste aldrig det senare. Därmed blev en av klienterna kvar på häktet.

26 timmar senare kontaktade dennes advokat häktet och först då upptäcktes missen. Personalen satte då genast klienten på fri fot.

Kriminalvårdens HR-avdelning har i sin utredning gjort bedömningen att den anställde brustit i sin noggrannhet. Även om inte den anställde medvetet hållit klienten frihetsberövad, ledde misstaget till besvär för denne. Personalansvarsnämnden ska nu ta beslut om vad ärendet ska leda till.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättKriminalvårdenOlaga frihetsberövande

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare