Hoppa till huvudinnehållet

Första dubbelökningen på 60 år – men utmaningar finns: ”Viktigt fånga upp dem”

Publicerad:
Jens Fischer (OR) ser hur det blir allt förre i arbetsför ålder som bor och verkar i Hagfors kommun och här har man en stor utmaning framför sig, konstaterar han.
Jens Fischer (OR) ser hur det blir allt förre i arbetsför ålder som bor och verkar i Hagfors kommun och här har man en stor utmaning framför sig, konstaterar han. Foto: Helena Karlsson

Befolkningen i Hagfors kommun har ökat fyra gånger sedan 1968.

Två av dem är de två senaste åren – är det ett trendbrott vi ser?

– Kul att vi ökar, men samtidigt ser vi att det finns utmaningar, säger kommunalrådet Jens Fischer (OR).

Det ska i ärlighetens namn sägas att Hagfors har ökat i befolkning fem gånger sedan 1968, som är så långt SCB:s digitala register sträcker sig. Men 2016 dopades många kommuners siffror av flyktingvågen och är därför något undantagna i rapporteringen.

– 1959, -60 och -61 ökade vi tre år i följd, det var senaste gången det var flera år efter varandra, säger Jens Fischer som kan konstatera att Hagfors ökat i befolkning med 36 personer både 2021 och 2022.

– Det är klart att det är jättetrevligt och det vi ser är att det sker en stor inflyttning från utlandet.

Sedan kommer det ett ”men”. Ökningen finner man bland barnen, samt runt dem i pensionsålder. Och med vissa svårigheter att få in de utländska kommuninvånarna i den kommunala verksamheten har man identifierat ett underskott av personer i arbetsför ålder, vilket socialchef Maria Persson delvis redogjorde för förra veckan.

– Så även om det är glädjande siffror så är det olyckligt att det är där vi tappar, och det är utifrån att vi vet vilket behov vi har inom både våra egna verksamheter och den privata sektorn. Det är något vi har känt av en tid, säger Jens Fischer.

För andra året i följd ökade Hagfors med 36 personer och kommunen bestod den sista december 2022 av 11 589 invånare.
För andra året i följd ökade Hagfors med 36 personer och kommunen bestod den sista december 2022 av 11 589 invånare. Foto: Daniel Olausson

Kommunen har haft ett positivt flyttnetto om hela 110 personer både 2021 och 2022 där fjolårets 593 inflyttade är högst under hela 2000-talet, flyktingvågsåren även här undantagna.

Och Jens Fischer ser att fler och fler av de belgare, tyskar och holländare som kommer också finner väg in till den kommunala sektorn.

– Många av dem som kommer har sålt fastigheter och har pengar på fickan så att de kanske inte har så bråttom in i samhället, men allt eftersom tiden går så är det viktigt att fånga upp dem så att de inte lämnar kommunen, säger han.

– Så det är fina siffror och kul att vi ökar, men som sagt så finns det utmaningar och det är sådant vi definitivt måste prata om ännu mer för att se hur vi kan stärka kommunens än mer så att de som flyttar hit också stannar.

Artikeltaggar

BarnFastigheterHagforsHagfors kommunJens FischerMänskligtOberoende realisterSamhälleSCB

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.