Hoppa till huvudinnehållet

Förslaget: utöka tiderna på förskolorna i Arvika

Publicerad:
Enligt ett medborgarförslag till Arvika kommun borde tiderna för barn på förskolan vara mer flexibla. Foto: Hans-Åke Henriksson/Arkiv

Mer flexibla tider för barn på förskolan. Det önskar Arvikatjejen Freja Middleton och skickat in ett medborgarförslag som ska behandlas av kommunstyrelsen.

17-åriga Freja Middleton går andra året på gymnasiet. För att bearbeta sina föräldrars skilsmässa besöker hon en psykolog en eller ett par gånger i månaden. På dessa möten är även hennes mamma med. Mamman ansluter direkt efter sitt jobb. Det gör att hon får svårt att hinna till förskolan och hämta Frejas syskon på utsatt tid.

– Reglerna säger att en förälder ska hämta barnen direkt efter arbetsdagens slut. Men för oss blir det här ett stort problem. Vi ska vara hos psykologen klockan 14.45 och sedan ska mamma hämta på förskolan runt 15.30-tiden. Det blir jättestressigt för henne, säger Freja Middleton och fortsätter:

– Det stora problemet är att min mamma är ledig i teorin, men inte i praktiken. Hon behöver följa med mig till psykologen eftersom ärendet gäller även henne.

Vill se förändring

Hon vill därför att föräldrar som har ärenden med äldre barn ska få tillåtelse att hämta förskolebarnen senare än brukligt.

– Jag tycker inte att det ska räknas som ledig tid när till exempel mamma följer med mig till psykologen. I dessa fall borde kommunen ändra bestämmelserna så att förskolebarnen kan hämtas när ärendet är avslutat.

Vilka ärenden ska det gälla?

– Besök hos läkare eller psykolog där en vuxen behöver vara med efter arbetstid, säger Freja Middleton.

I september förra året skickade hon in ett medborgarförslag till Arvika kommun. Förslaget togs upp vid kommunfullmäktiges sammanträde den 30 januari och nu är det upp till kommunstyrelsen att avgöra om det blir några förändringar i reglementet.

– Det känns jättebra att förslaget har gått vidare. Jag vet att en regeländring skulle underlätta vardagen för många jag känner, säger Freja Middleton.

Det känns jättebra att förslaget har gått vidare.
Freja Middleton

Möjlighet finns redan

Helena Skeppstedt, förskolechef på Arvika kommun, säger att hon inte sett medborgarförslaget ännu.

– Men möjligheten till att ansöka om mer tid på förskolan finns redan i dag. Familjen gör då en ansökan till kommunens elevhälsa som utreder vilket behov som finns och fattar ett beslut.

Förskolechef Helena Skeppstedt berättar det redan i dag finns möjlighet att ansöka om mer förskoletid.
Förskolechef Helena Skeppstedt berättar det redan i dag finns möjlighet att ansöka om mer förskoletid. Foto: Kerstin Herö/Arkiv

Artikeltaggar

Arvika kommunBarnFörskolorKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMedborgarförslagSkola och utbildning

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.