Hoppa till huvudinnehållet

Skutbergsgården kan rustas för 17 miljoner: ”Tittat på renoveringsbehovet”

Publicerad:
Skutbergsgården, med anor från 1955, är i stort behov av en totalrenovering. Foto: Tommy Andersson

Skutbergsgården är i behov av en totalrenovering.

En arbetsgrupp har beräknat kostnaderna till runt 17 miljoner kronor.

– Det knepiga har varit att beräkna vad det kostar att renovera ett hus utan att veta vad det ska användas till, säger Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör.

Det dåvarande blågröna styret presenterade i november 2021 sina framtidsplaner för friluftsområdet Skutberget. Tankarna var att tre byggnader ska få lika många inriktningar. Skutbergsgården skulle anpassas till barnens hus medan Fintatorps gård skulle bli kulturens hus och motionscentralen förbli hälsans hus.

I april 2022 lades en förstudie, med nämnda inriktningar, fram för politikerna. Kostnaden för att förverkliga hela förstudien beräknades landa på cirka 200 miljoner kronor.

Där är inte politikerna, däremot ska teknik- och fastighetsnämnden under onsdagen ta ställning till en utredning om Skutbergsgårdens framtid.

– Vi har utifrån ett fastighetsägarperspektiv tittat på byggnadens renoveringsbehov, säger Per-Anders Bergman.

Utredningen ska skickas vidare till kommunstyrelsen för beslut.

Utredningen har tagit fasta på det basalternativ som presenterades i förstudien. I den är tanken att Naturskolan, Fritidsbanken och förskolebussen ska husera på bottenvåningen medan övre plan ska inrymma en konferenslokal, ett grupprum, personalrum, ett kök och toaletter.

– I dag finns det ett restaurangkök i byggnaden, men det är inte i skick att användas., säger Bergman.

Två nya entréer under tak ingår också, liksom en hiss.

Renoveringskostnaden beräknas till 17 miljoner. Tillkommer gör en årlig driftkostnad på drygt en miljon kronor.

– Summan är ungefär den förväntade för ett stort hus i det skick byggnaden är. Det som är kostnadsdrivande är hissen och ventilationsanläggningen.

I och med att byggnaden mer eller mindre stått oanvänd under en längre tid, och dessutom har en stomme av blåbetong, överstiger radonhalten de riktvärden som finns. Ventilationsanläggningen ska se till att radonhalten håller sig under gränsvärdet för inomhusluft.

Per-Anders Bergman passar på frågan om det finns några planer på att förverkliga det spektakulära alternativet i förstudien med barninriktat science center med fokus på vatten och experiment.

– Det är ett politiskt beslut. Det som nu är på förslag är att skapa förutsättningar för någon annan verksamhet, säger han.

Om kommunstyrelsen ger tummen upp för underhållsåtgärderna blir Skutbergsgården en del i budgetprocessen inför 2024. Fullmäktige klubbar budgeten på mötet i juni.

Karlstadpartiet Livskvalitet välkomnar i ett pressmeddelande att Skutbergsgården rustas upp när tiden är mogen. Det är den inte nu.

– Vi är inte i ett läge där vi kan ta på oss spenderbyxor just nu. Vi står inför några ekonomiskt tuffa år och bör fokusera på att värna den redan hårt ansträngda vården, skolan och omsorgen. Skutbergsgården går med små insatser, kanske några hundra tusen, att få i ett brukbart skick för uthyrning och servering. Sedan behöver man komma i kapp med decennier av eftersatt underhåll. Men det kan man ta i lugn och ro efter behov, säger Peter Sörensen, talesperson för partiet i pressmeddelandet.

Karlstadpartiet efterlyser ett samlat grepp för friluftsområdets framtid.

– Antingen under ledning av en intendent med eget budgetansvar som på Alsters Herrgård, eller i bolagsform under ledning av en VD som på Mariebergsskogen. Dessutom bör områdets tillgänglighet och kvaliteter skyddas från framtida exploatering, fortsätter Peter Sörensen.

Så kan Skutberget få nytt liv för 200 miljoner: ”Finns mycket att ta till sig”Det vill blågröna styret göra med Skutberget

Artikeltaggar

BeslutBudgetarEkonomiFritidsbankenKommunstyrelsenPer-Anders BergmanSkutbergetTeknik

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.