Hoppa till huvudinnehållet

Politikerna om nödropet från hemtjänsten: ”Tar det på största allvar”

Publicerad:
Kommunalrådet Eva-Lotta Härdig Eriksson (S) ser fram emot den genomlysning av villkoren för hemtjänstpersonalen som kommunchefen och verksamhetschefen för vård och omsorg nu ska genomföra.
Kommunalrådet Eva-Lotta Härdig Eriksson (S) ser fram emot den genomlysning av villkoren för hemtjänstpersonalen som kommunchefen och verksamhetschefen för vård och omsorg nu ska genomföra. Foto: Jonas Andersson

Larmsignalerna från hemtjänsten i Storfors bekräftas av fackordföranden Marianne Johansson, som får allt fler frågor om tjänstledighet och karriärbyte.

Politikerna vill nu se en rejäl genomlysning av verksamheten.

– Vi måste ha personal som mår bra och vill jobba kvar, säger kommunalrådet Eva-Lotta Härdig Eriksson (S).

VF skrev förra veckan om den insändare som författats av hemtjänstpersonal i Storfors, där man beskrev en mycket pressad arbetssituation. Minutstyrda scheman, få möjligheter till rast och vila och farhågor om att problemen kan gå ut över brukarna om inget förändras.

Marianne Johansson, ordförande för Kommunal i bland annat Storfors, kan bara bekräfta bilden.

– Absolut. Ett tydligt tecken på att något är fel fick vi nyligen när en enhetschef meddelade att hon avsade sig sitt arbetsmiljöansvar. Hon ansåg inte att hon hade budget och resurser för att ge personalen raster och en vettig arbetssituation. Jag får också allt oftare frågor från anställda om hur det går till att ta tjänstledigt för studier eller hur de ska söka sig vidare till andra jobb.

Har du övervägt åtgärder själv?

– Ja, det som ligger närmast till hands är en så kallad paragraf 6-6-A-anmälan till Arbetsmiljöverket. Men nu har personalen varit tydliga och sagt ifrån, så jag avvaktar får vi se om något händer.

Från politiskt håll vill man nu se ett mer heltäckande underlag, för att kunna ta saken vidare.

– Det är en skrämmande bild som målas upp, men jag tycker det är bra att personalen sätter ned foten. Jag har ju själv reagerat ända sedan jag kom in i politiken 2018 på att budgetarna varit underfinansierade. Det fungerar inte hur länge som helst. Men nu är vi överens över alla partier om att ta tag i detta, säger Juhani Verkkoperä (SD).

Kommunalrådet Eva-Lotta Härdig Eriksson (S) instämmer:

– Personalen är det viktigaste vi har, de måste ha en rimlig arbetssituation och må bra och det är vår roll som arbetsgivare att se till det. Vi tar detta på största allvar. Nu har kommunchefen och verksamhetschefen fått i uppdrag att göra en rejäl genomlysning för att få en bild av hur hela personalen upplever det. Utifrån det får vi politiker sedan överväga hur vi ska gå vidare.

Personal slår larm – hinner inte gå på toa: ”Det enda vi går på är knäna”

Artikeltaggar

ArbetsmiljöverketBudgetarEva-Lotta Härdig ErikssonHemtjänstKommunalOmsorgStorforsVårdVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.