Hoppa till huvudinnehållet

Företagarens oro: ”Utan flyglinjen blir vi verkligen mitt i ingenstans”

Publicerad:
Ulrika Ahlstedt och hennes kollegor använder sig av flyglinjen ofta och ser det som att den förbinder norra Värmland med omvärlden. ”Vi har ju inga tåg här, så det är lite det här man känner med vad vi här uppe egentligen kan få ha”, säger hon.
Ulrika Ahlstedt och hennes kollegor använder sig av flyglinjen ofta och ser det som att den förbinder norra Värmland med omvärlden. ”Vi har ju inga tåg här, så det är lite det här man känner med vad vi här uppe egentligen kan få ha”, säger hon. Foto: Pressbild

På MPT i Ekshärad tog man emot förslaget om att lägga ned flyglinjen till Arlanda med bestörtning.

Som global aktör reser man hellre från Oslo än Karlstad.

– För oss är det här viktigt på riktigt, det här tycker vi verkligen inte om, säger Ulrika Ahlstedt.

Företaget ligger perfekt intill 62:an, lite drygt en kvarts bilresa från flygplatsen i Råda. Här har man under sina 23 år varit en flitig användare av flyglinjen, och inte minst då i takt med att verksamheten har vuxit.

För några år sedan blev man en del av Metal powder group och med en vd i Stockholm, kunder i 50 olika länder och systerbolaget i USA hänvisar man ofta till flyglinjen till och från Arlanda.

2021 omsatte man över 300 miljoner kronor i Ekshärad.

– Och ifjol var det nog ännu mer, säger Ulrika Ahlstedt som är marknads- och försäljningschef för Metal powder group och berättar att det i nuläget är 24 anställda i Ekshärad.

– Men hela gruppen omsätter en bra bit över en miljard.

Det är en förhållandevis okänd global aktör som med säte i Ekshärad har specialiserat sig på metallpulver till främst svetsindustrin.

Blev kontaktade

Ulrika Ahlstedt förklarar att Hagfors kommun tog kontakt med dem ganska omgående efter att flygutredningen presenterades i förra veckan.

– De undrade om vi vill vara med och göra något gemensamt med dem, och det är vi, vad det nu må bli. Vi måste stå upp för den här frågan.

Hon berättar allvarsamt varför.

– Det skulle påverka oss väldigt negativt. Vi använder flyglinjen både själva från Hagfors och ut i världen. Ett bra exempel är ju att man kan vara i Tyskland klockan 11 om man tar morgonflyget. Jämför det med om man skulle ta bil eller tåg, då förlorar man hela den första resdagen.

Det var i förra veckan som utredaren Peter Norman lade fram förslaget om att lägga ned flyglinjen Torsby/Hagfors-Arlanda för att istället ersätta den med flygbussar till flygplatsen i Karlstad.
Det var i förra veckan som utredaren Peter Norman lade fram förslaget om att lägga ned flyglinjen Torsby/Hagfors-Arlanda för att istället ersätta den med flygbussar till flygplatsen i Karlstad. Foto: Daniel Olausson

Att ta, som det föreslås, flygbussen till Karlstad är helt uteslutet.

– Inte en chans, då är det bättre att åka till Oslo i så fall. Jag tror inte du får några Hagforsbor eller Torsbybor att åka till Karlstad för att först åka till Arlanda och sedan vidare, när det kan ta 2,5 timme så flyger du från Gardermoen istället.

– Och nu pratar jag bara om MPT här, men det finns ju många företag här i den här delen av Värmland som är globala företag och som verkligen behöver komma ut, säger Ulrika Ahlstedt och berättar hur hon med jämna mellanrum delar flyg med sina globalt verksamma kollegor.

Mitt i ingenstans

Hon lyfter blicken lite och talar utifrån det stora perspektivet, hur det minsann vore lika möjligt att flygbussa resenärer från Karlstad och upp till flygplatserna i norra Värmland istället och hon har också läst rapporteringen om hur skattemedel subventionerar flyglinjen, 2022 till en kostnad på drygt 6 300 kronor per passagerare.

– Men det är allt jädrigt mycket som är subventionerat om man ska börja titta på det. Det kan inte alltid vara så att det är vi som alltid drabbas negativt. Om vi inte skulle ha linjen kvar så blir vi verkligen mitt ute i ingenstans, för just nu känns det ändå som att det är ganska lätt att komma till oss. Det är viktigt för oss i den här regionen, säger hon.

Om flyglinjen skulle läggas ned blir det i så fall först i oktober 2027.

Artikeltaggar

EkshäradFlygplatserHagfors kommunKarlstadSamhälleTorsbyTrafik

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.