Hoppa till huvudinnehållet

Ny filmsatsning på Arenan: ”En fantastisk skatt vi kan visa här i Karlstad”

Publicerad:
Galleristen Mats Bergman har bjudit in filmaren och fotografen Anders Hanser till Karlstad för filmvisning och samtal.
Galleristen Mats Bergman har bjudit in filmaren och fotografen Anders Hanser till Karlstad för filmvisning och samtal. Foto: Peter Bäcker

Den prisade filmaren och fotografen Anders Hanser gästar på tisdagen Arenan i Karlstad för att visa och berätta om två av sina filmer.

– Om det faller väl ut är tanken att ha visningar varannan månad, säger Karlstadsgalleristen och initiativtagaren Mats Bergman.

Orsafödde Anders Hanser var Abbas officielle fotograf när bandet skördade som störst framgångar och har under åren även gjort en mängd filmporträtt, ofta visade i SVT men även i den kulturbiograf Hanser själv länge drev i Stockholm. Det var under en sådan privatvisning Mats Bergman lärde känna honom för många år sedan, och när deras vägar återigen korsades i fjol kom de överens om att göra något tillsammans i Karlstad.

– Anders sitter på ett fantastiskt material. Han har ett hundratal filmer som skulle passa utmärkt att visa här, säger Mats Bergman och syftar på Arenan i Karlstad som har hyrts för tisdagens evenemang.

Anders Hanser.
Anders Hanser. Foto: Pressbild

Först ut är den 40 minuter långa reportagefilm Anders Hanser gjorde om den värmländska pinnkonstnären Maria "Vildhjärta" Westerberg. Därefter visas programmet "Anders Zorn – med egna ord" där Max von Sydow bland annat läser ur konstnärens självbiografiska anteckningar.

– Även Vildhjärta kommer, säger Mats Bergman, som hoppas kunna presentera en fortsättning på satsningen.

– Om det faller väl ut är tanken att ha visningar varannan månad. Det är en fantastisk skatt vi kan visa här i Karlstad och jag brinner för den här typen av saker, att människor ska komma ut och göra något trevligt och meningsfullt tillsammans.

Evenemanget inleds klockan 18.

Artikeltaggar

AbbaAnders HanserFilmFilmerKarlstadMats BergmanNöje/KulturSkådespelareStockholmSVTTeater

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.