Hoppa till huvudinnehållet

Mölnbacka måste stänga omedelbart

Publicerad:
Helena Åkerblad, föreståndare på Mölnbacka ungdomshem
Helena Åkerblad, föreståndare på Mölnbacka ungdomshem Foto: Peter Bäcker

Ungdomshemmet Mölnbacka i Deje måste stänga omedelbart. Det har Kammarrätten beslutat.

P 4 Värmland rapporterar att HVB-hemmet Mölnbacka har så allvarliga brister att det måste stänga omedelbart. Inspektionen för vård och omsorg(Ivo) beslutade om stängning i slutet av januari, men stängningen sköts upp när beslutet överklagades till Förvaltningsrätten.

Men nu har alltså Kammarrätten beslutat att missförhållandena är så allvarliga att det är osannolikt att Förvaltningsrätten kommer att ändra beslutet – och ungdomshemmet måste därför omedelbart stängas.

Tre ungdomar berörs av beslutet, uppger P4 Värmland.

Enligt Ivo-beslutet från slutet av januari har det funnits missförhållanden vid boendet som inneburit fara för ungdomars liv, hälsa och säkerhet i övrigt. Tillsynen visar på allvarliga incidenter som hot och våld mellan ungdomarna, drog- och alkoholanvändning, självskadebeteende, självmordshot och kränkningar.

Maria Liljekvist, tillförordnad föreståndare för HVB-hemmet, menade att bristerna var åtgärdade när VF pratade med henne i samband med Ivo:s beslut.

– Det är nya ungdomar, ny personal och ny ledning. Vi har återhämtat verksamheten under hösten, sa hon då..

Ungdomshem stängs – Ivo återkallar tillståndetIvo återkallade tillståndet – men ungdomshemmet är fortsatt öppet

Artikeltaggar

ForshagaInspektionerIvoKammarrättenMölnbackaOmsorgÖverklagandenSveriges Radio P4Vård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.