Hoppa till huvudinnehållet

Klartecken för ombyggnad av Gunnar Turesson-salen

Publicerad:
Kommunstyrelsen på Hammarö har till slut bestämt sig om Gunnar Turesson-salen. Det blir en ombyggnad för cirka 40 miljoner kronor.
Kommunstyrelsen på Hammarö har till slut bestämt sig om Gunnar Turesson-salen. Det blir en ombyggnad för cirka 40 miljoner kronor. Foto: Hammarö kommun

Sedan förra våren har det varit oklart med framtiden för Gunnar Turesson-salen vid Hammarlundens skola.

Nu har dock politikerna gett klartecken för en ombyggnad. Prislappen: drygt 40 miljoner kronor.

VF skrev om planerna redan i april ifjol: att spara Gunnar Turesson-salen som legat insprängd i Hammarlundens låg- och mellanstadium.

Skolsalarna runtomkring samt idrottshallen skulle rivas, på grund av långvariga ventilationsproblem, men salen som används vid kulturevenemang samt av skolan skulle kunna leva kvar. Detta genom att ett nytt ”skal” byggs på där även lokaler för kulturskola och fritidsgård kan inrymmas.

Problemet var dock att tjänstemannaförslaget byggde på uppvärmning med bergvärme. Något som den rödgröna majoriteten inte tyckte rimmade väl med att Hammarö kommun generellt förespråkar anslutning till kommunal fjärrvärme.

Detta ledde till en återremiss som på grund av val och annat blev rejält utdragen. Men nyligen var frågan uppe på kommunstyrelsens bord igen.

Och nu är det fjärrvärme som värmekälla i huset.

– Det är inte rimligt att använda annat när fjärrvärmesystemen är framdragna till skolan. Det blir också en lägre initial kostnad gentemot bergvärme. Ytorna blir däremot lite mindre, och därmed kommer vi ned lite i kostnad, säger kommunalrådet Solweig Gard (S).

Bosse Henriksson (M) kom visserligen med ett motförslag, där han ansåg att man skulle vänta några år med investeringen på lite drygt 40 miljoner kronor. Detta för att få ett bättre ränteläge. Det röstades dock ned.

– Behoven finns nu och vi behöver få till de här lokalerna för kulturskolan och fritidsverksamheten. Att bara låta det stå i åratal skulle inte fungera, anser Solweig Gard.

Enligt planen ska byggnationen inledas redan framåt sommaren.

Hammarö tvekar om fjärr- eller bergvärme: ”Hastigt och styvmoderligt”Hammarö får ett kulturhus – som de redan har

Artikeltaggar

BergvärmeBosse HenrikssonBostad och byggenFjärrvärmeFritidsgårdarHammarlundenHammaröHammarö kommunKommunstyrelsenSamhälleSolweig Gard

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.