Hoppa till huvudinnehållet

Halverat antal passagerare – här är siffrorna som talar mot (?) flyglinjens vara

Publicerad:
Kommunledningen samlades i Torsby på måndagen för att diskutera hur man ska agera i frågan om att försöka övertyga rikspolitiken att behålla flyglinjen från Torsby till Arlanda.
Kommunledningen samlades i Torsby på måndagen för att diskutera hur man ska agera i frågan om att försöka övertyga rikspolitiken att behålla flyglinjen från Torsby till Arlanda. Foto: Daniel Olausson

Från 6 920 passagerare rekordåret 2017 till 3 428 under fjolåret – och en statlig kostnad på lite drygt 6 300 kronor per passagerare.

Här är siffrorna som inte talar till den nedläggningshotade flyglinjens fördel.

I Torsby samlades berörda politiker och tjänstepersoner på måndagen för ett första möte kring hur man ska agera nu när flyglinjen till Arlanda återigen hotas av nedläggning.

Näringslivet har reagerat, och det kommer även kommunen att göra.

– Det är ju en stor fråga för oss i vår del av Värmland och Sverige, och vi har känt stora sympatier från både Sunne och Arvika, och även Hagfors och Munkfors, säger kommunalrådet Peter Jonsson (S).

– Linjen är ju jätteviktig för näringslivet och vi har byggt en stor, modern flygplats för just det här ändamålet och har stora kapitalkostnader för att kunna nyttja flygplatsen. Så det är framför allt för näringslivet, men vi ser även på turismen att den används. Så det vore fruktansvärt tråkigt om den togs bort, och det är därför vi vill agera kraftfullt.

Antalet passagerare på flyglinjen har minskat drastiskt jämfört med rekordåret 2017.
Antalet passagerare på flyglinjen har minskat drastiskt jämfört med rekordåret 2017. Foto: Daniel Olausson

Men nog har kommunerna i främst Hagfors och Torsby en viss uppförsbacke redan från start i den här kampen, och då inte bara med tanke på att linjen har hängt på repen ett flertal gånger tidigare.

Det går förmodligen att skönja en viss pandemieffekt av fjolårets passagerarsiffror, det ska tidigt sägas. Efter att samtliga avgångar ställdes in från april 2020 till och med mars 2021 körde man bara linjen på halvfart fram till och med den 21 februari 2022.

Men faktum är att det utslaget per flygtur visar sig att antalet passagerare har halverats – från rekordårets 8,4 passagerare i snitt, till fjolårets 4,2 passagerare.

Och det i ett flygplan som har kapacitet om 19 passagerare per resa.

Amapolas flygplan har kapacitet till att ta upp till och med 19 passagerare, men under 2022 snittade man bara 4,2 resenär per tur.
Amapolas flygplan har kapacitet till att ta upp till och med 19 passagerare, men under 2022 snittade man bara 4,2 resenär per tur. Foto: Daniel Olausson

Dessutom – staten går genom Trafikverket in och ersätter flygbolaget Amapola med ungefär 21,9 miljoner kronor årligen för perioden 2019-2023, vilket med 2022 års passagerarsiffror ger en statlig ersättning om nära 6 300 kronor per passagerare.

Är det en befogad summa, särskilt när antalet passagerare inte är fler?

– Men jag tänker att staten här genom Trafikverket får bestämma sig lite grann för hur man ska nå olika delar av landet, säger Peter Jonsson.

– Nu har man precis stoppat en satsning på Fryksdalsbanan som skulle göra det mer attraktivt att resa till och från Karlstad, om man samtidigt rycker bort flyget från oss då säger man att man egentligen inte vill att folk ska bo på landsbygden, så känns det. Och vi har inte direkt sett några större renoveringar på E45:an heller, så jag ser inte riktigt att man kan spara in på alla färdsätt samtidigt om man vill ha ett näringsliv i norra Värmland. Då måste man nog satsa någonstans.

Tror på återhämtning

Ge flyglinjen bara lite tid så ska den nog återhämta sig, tror Peter Jonsson.

– Folks vanor ändras, men de som gjort sig beroende av flygen blir det nog jobbigt för. Men jag tror att de hade en marknadsföringskampanj redo nu för att sätta i verket och för att komma tillbaka till de siffrorna, och det tror jag man lyckas med.

LÄS OCKSÅ:

Resenärerna ratar flygförslaget: ”Då tar jag tåget och sover på hotell”Får slåss för flyglinjen – igen: ”Känns som en ganska stor uppförsbacke”

Artikeltaggar

AmapolaArlandaFlygplanFlygplatserHagforsMunkforsNäringslivPeter JonssonSunneTorsbyTrafikTrafikverketVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.