Hoppa till huvudinnehållet

Byggherren svarar på arkitekturkritiken: ”De borde tänka ett steg djupare”

Publicerad:
Det omtalade huset i kvarteret Bävern som Arkitekturupproret inte gillar så värst mycket.
Det omtalade huset i kvarteret Bävern som Arkitekturupproret inte gillar så värst mycket. Foto: Peter Bäcker

Det nybyggda huset i Haga ”för tankarna till 50-talets betongbrutalism” enligt det kritiska Arkitekturupproret. Nu går beställaren av bygget, Janne Gustavsson på Karlstadhus, till husets försvar.

– De borde sätta sig in i byggreglerna om de ska kritisera, säger han.

Huset i kvarteret Bävern på baksidan av Haga, strax intill Frälsningsarméns gamla röda hus, fick en rejäl skopa kritik när Arkitekturupproret nyligen nominerade 17 nybyggda hus i landet till deras ”pris” Kasper Kalkon. Ett pris som går till de i deras ögon mest anskrämlig nyproduktionerna och där Karlstad förärades med två nominerade; förutom huset i Haga även ombyggnationen av Stadshuset.

I princip samtliga byggen som nominerats till den inte så ärofyllda utnämningen har det gemensamt att de är förhållandevis grå och har ett förhållandevis massivt utseende, vilket inte tycks fall arkitekturupproret på läppen.

Så även huset i Haga. Men det har sina förklaringar, säger Janne Gustavsson.

– Det är ett nästan omöjligt läge att bygga på, utmed en av Karlstads mest trafikerade vägar om dessutom med en järnväg strax intill. Det gör att man blir väldigt begränsad när man ska bygga, säger Janne Gustavsson.

Så här såg huset i kvarteret Bävern ut i visualiseringen inför bygget.
Så här såg huset i kvarteret Bävern ut i visualiseringen inför bygget. Foto: Arkiv / Mondo

Läget påverkar

Ljudisolerande fasad och små fönster är några av eftergifter som måste göras om man ska bygga i ett sådant läge, enligt Janne Gustavsson. Och då får byggnaden kanske inte ett lika tilltalande utseende, menar han.

– Så när man bedömer husen på det viset som de gör så borde de sätta sig in i vilka byggregler som begränsar och hur läget påverkar. De borde tänka ett steg djupare och se att utformningen kan ha med läget att göra.

Huset i Haga ritades av Karlstadsbyrån Mondo och de ritade även det hus som Janne Gustavsson för ett par år sedan byggde på Brogatan. Ett hus som i gengäld fick ta emot kommunens arkitekturpris för bästa nyproduktion under 2019.

– Där var läget ett helt annat och då kunde man också göra en helt annan typ av hus, konstaterar Janne Gustavsson.

Huset på Brogatan anses av många vara ett av de snyggare nybyggena i staden. Bakom det står också Janne Gustavsson och Mondo.
Huset på Brogatan anses av många vara ett av de snyggare nybyggena i staden. Bakom det står också Janne Gustavsson och Mondo. Foto: Simone Syversson

”Tycke och smak”

I övrigt är Janne Gustavsson inte direkt kritisk mot Arkitekturupproret. Han menar att det är bra att arkitekturen diskuteras och att det är viktigt att det lyfts hur man gestaltar i staden.

– Sedan handlar det såklart väldigt mycket om tycke och smak, men jag kan inte säga att det är fel att det ändå prövas på det här viset.

Janne Gustavsson kan även i viss mån hålla med Arkitekturupproret, som ofta har kritiserats för att bara gilla arkitektur från det förra sekelskiftet.

– När man tittar sig runt i staden så kan man i viss mån hålla med om det. Ofta är det extremt fina hus som byggdes runt 1900.

Vad tycker du själv om huset i kvarteret Bävern?

– Vi är väl medvetna om kommunens krav för att man ska kunna bygga i det läget och det spelar som sagt roll, men det som är absolut viktigast är att de som bor där trivs. Och det vet jag att de gör. Det är ett 40-tal lägenheter det handlar om och de gick oerhört snabbt när de kom ut på marknaden.

Arkitekturbyrån Mondo har tillfrågats att medverka i artikeln, men de har avböjt att kommentera.

Två av landets fulaste hus finns i Karlstad: ”Betongfasad à la Tjernobyl”Nytt och annorlunda hus prisades

Artikeltaggar

ArkitekturArkitekturupproretBrogatanFrälsningsarménHagaJanne GustavssonKarlstadKarlstadhusKritikLägenheterSamhälle

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.