Hoppa till huvudinnehållet

VM-guld till Hanna Öberg: ”Så sjukt”

Publicerad:
Hanna Öberg.
Hanna Öberg. Foto: Anders Wiklund/TT

Hanna Öberg tog VM-guld i masstarten i tyska Oberhof efter ett starkt sista skytte där hon satte alla skotten.

Det är Öbergs andra VM-guld i det här mästerskapet.

– Jag lever drömmen just nu. Det är så sjukt, säger hon med tårar i ögonen i SVT.

Det har varit ett historiskt framgångsrikt skidskyttemästerskap för Sverige. Inför damernas masstart hade man tagit totalt tio medaljer.

När alla tävlingar nu är avslutade är den siffran uppe i elva.

För Hanna Öberg tog VM-guld i masstarten över 12,5 kilometer efter ett strålande sista skytte där hon satte alla skotten och gick ut i ledning. Samtidigt var Öberg snabb i spåret och hade kontroll över loppet. Det är Öbergs andra individuella guld i Oberhof. Hon har tidigare vunnit distansloppet över 15 kilometer.

Tidigare på söndagen säkrade Sebastian Samuelsson VM-guld i herrarnas masstart över 15 kilometer. Och inte nog med det, VM-silvret gick till Martin Ponsiluoma.

– Att vi tar tre av sex medaljer varav två guld. Det är helt otroligt, säger landslagstränaren Johannes Lukas i SVT.

VM-silvret på damsidan gick till norskan Ingrid Landmark Tandrevold, 4,8 sekunder bakom Öberg. Bronset gick till fransyskan Julia Simon som var 20 sekunder bakom den svenska guldmedaljören.

Persson hade hugg på medalj

Värmländskorna Linn Persson och Mona Brorsson åkte i mål som åtta respektive 21:a.

Nämnda Persson hade dock länge chans på medalj.

Hon ledde nämligen efter såväl första som andra skyttet, men bommade därefter två gånger om och chansen till att nå pallen försvann.

– Jag känner att jag behöver vila nu. Jag har faktiskt ganska ont när jag åker. Det var samma problem som jag hade innan Idre. Nu kände jag av det i dag och jag fick verkligen slita ute i spåret, säger Linn Persson till SVT.

Är det ljumskarna du känner av?

– Ja, precis.

Likväl lämnar Linn Persson mästerskapet med tre medaljer i bagaget; två individuella (brons respektive silver) och ett i stafetten (brons).

– Jag är jätteglad såklart! Jag menar; det här är mer än vad jag hade kunnat hoppas på. Det är ett fantastiskt mästerskap vi gör, verkligen, säger hon till SVT.

Artikeltaggar

Linn PerssonMona BrorssonSkidskytteSkidskytte-VM

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.