Hoppa till huvudinnehållet

Ludwig, 19, ägnar fritiden åt att lära andra dansa: "Klubben är fantastisk"

Publicerad:
– Mina erfarenheter av dans så är det väldigt socialt. Du lär dig att prata och kommunicera med alla typer av människor, säger Ludwig.
– Mina erfarenheter av dans så är det väldigt socialt. Du lär dig att prata och kommunicera med alla typer av människor, säger Ludwig. Foto: HP Skoglund

Ludwig Wilhelmsson har dansat pardans hela sitt liv.

Hos Dansklubben Rocksulan sprider han kunskap och dansglädje till andra.

– Dansar du pardans är du aldrig ensam, säger han.

Människor springer in och ut i det lilla köket. Ett par av dem har hunnit byta om inför dagens dansträning på Rocksulan, andra har det inte.

En som inte har bytt om är Ludwig Wilhelmsson. I dag är han lärare och tränare, och det är hans uppgift att guida andra par till en bättre dans.

Rocksulan är en av de största klubbarna i Sverige, med 280 – 300 medlemmar. Men de vill bli fler.

Under sportlovet kommer föreningen bland annat arrangera prova på-dagar för att få fler unga att upptäcka pardansen.

– Pardansen är inte jättekänd bland yngre. När man är liten är det vanligare att man går till mamma och pappa och säger att man vill dansa hiphop, berättar han.

Ludwig Wilhelmsson har dansat hela sitt liv. För honom föll det sig naturligt att börja dansa pardans. Ludwigs pappa hade gjort det när han var ung och när han träffade Ludwigs mamma började hon också. Tillsammans släpade de med en då mycket motstridig Ludwig för att testa på.

– Jag var absolut inte sugen, de fick nästan tvinga mig. Men jag gick på en träning och så tyckte jag att det var jätteroligt och så fortsatte jag.

En speciell hobby

Sedan den dagen har Ludwig dansat sig genom livet. Främst är dansen en rolig hobby, men han har också tävlat inom och utanför Sveriges gränser samt i flertalet mästerskap. EM-bronset är det han värderar högst.

Just nu bor tyvärr hans danspartner i Göteborg, så för tillfället tränar de inte så mycket ihop.

Rocksulan i Karlstad har många skickliga dansare, vilket pokalerna skvallrar om.
Rocksulan i Karlstad har många skickliga dansare, vilket pokalerna skvallrar om. Foto: HP Skoglund

– Det är jätteroligt att tävla i dans. Eftersom jag har dansat och tävlat ett tag så har jag vänner genom tävlandet, och som jag nästan bara träffar då. Gemenskapen är fantastisk.

Han blir tyst en stund innan han fortsätter:

– Och så är musiken bra också! Jag gillar dansband.

Streaplers och Lasse Stefanz står högt upp på listan.

– Det är populärt, nästan lite inne med dansband nu. Men det är klart att folk har reagerat på att jag är 19 och lyssnar på det. Hela familjen dansar och stereon spelar ofta dansband när folk kommer på besök.

Att vara en ung kille som dansar har också väckt en del uppseende.

– Jag spelade även hockey och fotboll länge. Det väckte reaktioner när jag sade att jag behövde gå tidigare från hockeyn för att dansa, men det är inget jag har tänkt på jättemycket. Jag brukade svara att de kunde stanna kvar och byta om med resten av killarna, medan jag skulle hänga med tjejerna. Då blev de tysta.

Ger utrymme för egen reflektion

Dansklubben Rocksulan är en ideell förening och all undervisning sker av ideella krafter. Ludwig har kurser och håller träningar för att det är kul, och för att han vill att fler ska få upptäcka glädjen i dansen.

– Jag tycker klubben är fantastisk. Det är väldigt roligt att lära ut, vilket också gynnar min egen dans. Jag får börja från början och tänka efter vad jag gör.

Han tycker också om den sociala biten och att träffa människor. Fördelen med föreningslivet är att man kommer nära både barn, vuxna och äldre.

– Det är roligt att undervisa barn. De tar till sig mycket av det man säger och utvecklingen går snabbt. Vuxna kan man vara lite mer nördig med på ett annat sätt, vilket också är kul.

Undervisningen är något han vill fortsätta med, och han trivs bra med att göra det ett par kvällar i veckan.

– Det blir ofta tre kvällar i veckan, ungefär. Det är inte så farligt. När jag tävlade som mest var jag här sex kvällar i veckan. Från fem till tio.

Ett träningspass rymmer mycket. Från teknik, till show och såklart rena danspass.

Det är mycket tid, kände du att du försummade annat?

– Nej, egentligen inte. Jag hade många av mina kompisar inom dansen. Jag tyckte det var roligt och trivdes.

Det roligaste med pardans tycker han är att man är just två som dansar ihop. Man har någon att träna och dela resan med.

– Jag kan tänka mig att det inte är så kul alla gånger att ställa sig framför spegeln och träna själv. Dansar du pardans är du aldrig ensam. Har du dessutom en partner du klickar bra med blir det riktigt kul.

Klockan slår sex och det är dags för Ludwig att kliva in i tränarrollen. Den här kvällen har ett dussintal förväntansfulla par samlats i en av salarna för att träna inför hemmatävlingen den 18 och 19 mars.

– Det ska bli roligt att ha tävlingar på hemmaplan och jag hoppas många passar på att vara med, säger Ludwig Wilhelmsson, innan han vänder sig om för att ge all sin uppmärksamhet till dansgruppen.

När man tävlar kollar domarna mycket på takt och rytm.
När man tävlar kollar domarna mycket på takt och rytm. Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

DansDansbandGöteborgHiphopKarlstadLasse StefanzMusikNöje/KulturRocksulanStreaplers

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.