Hoppa till huvudinnehållet

Styrketräna din fyrbenta vän – gymkort för hunden: ”Ett komplement”

Publicerad:
Miniatyrbullterriern Luna testade bland annat hinderbanan med matte Annki Löfqvist.
Miniatyrbullterriern Luna testade bland annat hinderbanan med matte Annki Löfqvist. Foto: Peter Bäcker

På Örsholmen i Karlstad finns ett gym för hundar. Här kan hunden träna rörelse, styrka och stabilitet.

Miniatyrbullterriern Luna, 3, testar hinderbanan.

– Hon är så arbetsvillig den där hunden, hon älskar att göra grejer, säger matte Annki Löfqvist.

Det är lördag förmiddag och Eva Elfversson Wedin har öppnat upp sitt hundgym för allmänheten. Flera ägare och hundar passade på att göra ett besök när det var öppet hus.

Här finns löpband, balansbollar och hinderbana.

– Det här är ett komplement till träningen. Tanken är inte att man ska vara inne och träna varje dag på ett gym men kanske en till två gånger i veckan, som en variation till promenaderna – för den friska hunden. Här tränar de andra delar än när de rör sig ute. De som är under rehab kan behöva träna mer, säger hon.

Slalomträning

I korridoren hörs det att fler hundar är på ingång. I dörröppningen till gymmet sticker ett brunt litet ansikte in. Det är blandrasen Happy, 2. Han är lite blyg och nervös, och skäller lite grann. Hans kompis Lisa, 4, däremot springer nyfiket in.

– Vi har aldrig testat sådant här. Vi leker mest och tränar med grejer hemma – så det här har han aldrig gjort, säger matte Nina Jarl.

Happy rundade glatt och ivrigt konerna i slalombanan.
Happy rundade glatt och ivrigt konerna i slalombanan. Foto: Peter Bäcker

Happy springer glatt slalom mellan konerna som att han inte gjort något annat, och i ett annat rum vid löpbandet står mopsen Dumle redo. Han följer följsamt med när löpbandet sakta går igång.

– Här kan man träna på att gå. Jag kanske vill korrigera hunden – dels kan jag se precis vad som händer, dels kan jag vara med och styra upp. Sen kan man även motionsträna hunden, säger Eva.

Eva Elfverson Wedin hjälper Dumle som får testa löpbanan.
Eva Elfverson Wedin hjälper Dumle som får testa löpbanan. Foto: Peter Bäcker

Eva är den enda legitimerade sjukgymnasten tillika fysioterapeuten i Värmland inom veterinärmedicin. Och tanken till hundgymet kom när hon höll på att jobba med rehabilitering av hundar.

– Man ska kunna komma och träna med sin hund i lugn och ro och inne precis som vi gör när vi går på gym. Hit kan man komma om man har ett gymkort och använda den utrustning som finns. Bokar tid gör man på hemsidan, säger hon.

Rehabträning

I dag har fyra hundar gymkort berättar Eva, men här finns också en rehabiliteringsavdelning med vattentrask, laser och akupunktur.

– Det är jättebra att det finns något sådant här nära, säger Annki, som tidigare haft en hund med ryggproblem, och hon minns hur hon då fick åka till Årjäng för att rehabträna.

”Man ska kunna komma och träna med sin hund i lugn och ro och inne precis som vi gör när vi går på gym”, säger Eva.
”Man ska kunna komma och träna med sin hund i lugn och ro och inne precis som vi gör när vi går på gym”, säger Eva. Foto: Peter Bäcker

”Är du trött?” säger Annki till Luna som nu satt sig ner, och hon börjar klippa lite med ögonen.

– Många gånger får matte och husse en lugn kväll efter att hunden varit på gymmet, säger Eva skrattande.

Artikeltaggar

Djur och naturGymHusdjurÖrsholmenVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.