Hoppa till huvudinnehållet

Line, 18, förverkligade sin dröm genom tidig karriärstart: ”Gett mycket frihet”

Publicerad:
Reporter Matilda Landsberg
Matilda Landsberg
matilda.landsberg@vf.se
Line trivs bra med att ha fullt upp på dagarna. Hellre det än motsatsen.
Line trivs bra med att ha fullt upp på dagarna. Hellre det än motsatsen. Foto: HP Skoglund

Att ge sig in i restaurangbranschen som 15-åring har gett Line Molinder kunskaper för livet. Det gav henne också möjligheten att förverkliga sin dröm.

– Det är häftigt att få göra det själv, säger hon.

Allt Line Molinder önskade sig var en häst. Men en häst kostar pengar, och är ingenting man bara köper när man är 15 år.

Hennes pappa lovade att hon skulle få en – när hon kunde hjälpa till att betala för hästen varje månad.

– Då tog jag tag och fixade ett jobb, så att det blev möjligt, säger hon.

När hon i nionde klass skulle ut och testa på yrkeslivet en vecka hamnade hon på en restaurang i Inre hamn. Hon trivdes väldigt bra, och när de fem praodagarna hade gått fortsatte hon att jobba extra på den sjätte dagen.

I början innebar jobbet mest tallriksplock och iakttagelser av hur kollegorna arbetade. Successivt fick hon sedan sätta sig in i andra arbetsuppgifter.

– Det är viktigt att lära sig allt från grunden, så att vi inte slarvar med någonting, berättar hon.

Det gäller allt från bemötandet av gäster till hur mycket vin det ska vara i glaset, i vilken ordning saker ska göras och hur lång tid man ska vänta innan man gör dem.

Efter ett tag fick Line lära sig fler arbetsuppgifter – det är viktigt att kunna alla delar av restaurangen.

Så småningom förverkligade Line sin dröm och hästen Myra flyttade in i stallet.

– Det är häftigt att få göra det själv. Jag tror inte att jag hade haft samma motivation om jag bara hade fått allt betalat hela tiden, man lär sig att vara tacksam för varje stund på ett annat sätt.

Hon fortsätter:

– Sen har det gett mycket frihet också, jag kan alltid betala för mig själv och kan göra vad jag vill när jag inte jobbar.

Möjligheten att ha häst var det som motiverade den tidiga starten på karriären. På bilden syns Line på sin häst Myra.
Möjligheten att ha häst var det som motiverade den tidiga starten på karriären. På bilden syns Line på sin häst Myra. Foto: Privat

Effektivitet är nyckeln

Livspusslet är dock knepigt. Det krävs en del planering för att få in allt och det går inte att ta saker som det kommer.

– Det hade varit skönt om dygnet hade fler timmar, säger hon och skrattar.

Sovmorgnarna är få. Line är ofta i stallet tidigt innan skolan och på jobbet stannar hon för det mesta till midnatt.

Rasterna på Sundsta-Älvkullegymnasiet får användas till läxläsning och plugg. Det gäller att ta tillvara på tiden.

– Det är kul med kontraster, att stå och mocka på morgonen, gå i skolan på dagen och sen stå här på kvällarna.

Eftersom dagarna ser ut som de gör kan det vara svårt att hinna med kompisar. Hon får ofta tacka nej till fester, och om hon dyker upp gör hon det sista timmen. Då har de sociala relationerna på jobbet blivit viktigare.

– De sociala banden jag har här kan inte jämföras med annat. Vi lär känna varandras bästa och sämsta sidor och blir mer som en familj än som kompisar.

Utöver kollegorna är mötet med gästerna något hon uppskattar mycket.

– Det går att få väldigt fina samtal med en gäst som bara är här i två timmar. Det är kul, säger hon.

”Gör något för ens självkänsla”

Att ge sig in i branschen ung tycker hon framförallt har varit väldigt lärorikt. Mötena med gäster har hon kunnat ta med till andra situationer, eftersom hon skolas i hur man kan prata med vuxna.

Hon har också fått lära sig att kunna sätta ner foten ibland. Många jämnåriga kan tycka det är jobbigt att bli tillsagd av en vuxen, men Line har lärt sig att hantera det.

– Jag har lärt mig väldigt mycket som mina jämnåriga kompisar kanske får lära sig senare i livet. Ibland måste man stå på sig och det gör någonstans att jag har sett mitt eget värde, att jag vågat stå upp för mig själv. Det gör något för ens självkänsla.

Det har med andra ord också varit utmanande. På grund av hennes ålder är det inte alltid folk har tagit henne seriöst.

– Jag försöker väga upp det med att ha kunskap om det jag gör. Jag har i princip alltid varit yngst på arbetsplatsen, fram tills rätt nyligen, och har fått väga upp det genom att lära mig mycket och prata bra.

– Man lär sig verkligen de viktigaste livsläxorna här, det är här jag har lärt mig mest, säger Line Molinder om jobbet på Naviero.
– Man lär sig verkligen de viktigaste livsläxorna här, det är här jag har lärt mig mest, säger Line Molinder om jobbet på Naviero. Foto: HP Skoglund

Det är en slitsam bransch med höga krav. Det krävs att man har koll och är på alerten hela tiden. 100 procent fokus.

– En del gäster väntar sig ett fläckfritt bemötande och jämför en nog lite med en robot, och det blir svårt att leva upp till de kraven de har. Vi är ju bara människor och det sker misstag, men det finns inte alltid utrymme för misstag för då förstör vi någons kväll.

Hon har helt enkelt fått lära sig att hantera kritik. Ibland behöver hon påminna sig själv om att det är skillnad på henne som person och den hon är på jobbet. Som ung har det bitvis varit svårt att sålla och inte ta med sig det som händer på jobbet hem.

– När man får kritik av en äldre person kan det vara svårt att se sitt eget värde. Det kan kännas som ett slag i magen. Men det har kunnat vändas till något positivt, jag har lärt mig att hantera kritik.

Vill hjälpa människor

Studenten närmar sig. Lines plan är att fortsätta jobba ett tag till, för att få ekonomin och möjligheten till att resa och se sig om i världen.

Efter det är målet att bli polis. Hon trivs med att jobba med människor och tycker den sociala biten är det bästa med restaurangbranschen.

– Jag tror att tanken på att bli polis faktiskt kommer härifrån. Jag gillar att prata och vara social, och tänker att i polisyrket skulle jag få träffa en annan del av samhället som kanske behöver det mer än gästerna här.

Hon fortsätter:

– Jag tror jag skulle få en annan synvinkel på samhället, vilket jag tror vore nyttigt för mig som person. Här hjälper jag gäster att matcha det bästa vinet till maten, men som polis skulle jag få hjälpa till med något helt annat, säger Line Molinder.

När pandemin slog till saknade Line sitt jobb.
När pandemin slog till saknade Line sitt jobb. Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

FamiljKrogarKrogprofilerRestaurangerSundsta-Älvkullegymnasiet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.