Hoppa till huvudinnehållet

Stor glädje på Karlstads flygplats efter beskedet: ”Kommer att betyda mycket”

Publicerad:
Karlstads flygplats pekas ut som en av vinnarna i den nya flygplatsutredningen.
Karlstads flygplats pekas ut som en av vinnarna i den nya flygplatsutredningen. Foto: Håkan Strandman

Den statliga utredaren Peter Normans förslag om att Karlstad Airport skulle kunna få trafikplikt möts av jubelrop på flygplatsen.

Det här är nämligen precis vad de har önskat sig i många år.

– Det kommer att betyda jättemycket för oss, säger Mikael Lundström (L), ordförande på Karlstad Airport.

Karlstads kommun och Karlstad Airport har med gemensamma krafter gjort allt vad de kan under flera år för att få Karlstads flygplats att lyfta. Men det har varit besvärligt att på laglig väg se till att få flygtrafik till flygplatsen, vilket ett par domar från några år tillbaka i tiden vittnar om.

Men om det blir så att Karlstads flygplats blir en flygplats som får trafikplikt, vilket alltså föreslogs under onsdagen av utredaren Peter Norman, så blir läget ett helt annat. Det innebär att flygtrafik faktiskt får upphandlas.

– Och det är jätteviktigt om vi ska kunna få linjetrafik från Karlstad Airport. I dag råder en helt annan affärslogik när det gäller linjetrafik; för de som är operatörer kräver betalt för att flyga, säger Mikael Lundström.

Inte haft på flera år

När Karlstads kommun tidigare försökt att upphandla flygtrafik själva så har de som sagt åkt på en och annan juridisk smocka, men om förslaget går igenom så är det Trafikverket som genomför upphandlingen av linjetrafik mellan Karlstad Airport och Arlanda och det extra fina i kråksången är det är staten som står för kostnaden.

– Det innebär att vi åter igen får linjetrafik till Arlanda, vilket vi inte har haft på flera år. Det är glädjande för Karlstad och det kommer att betyda väldigt mycket inte minst för näringslivet i Värmland, säger Mikael Lundström.

Mikael Lundström (L), ordförande på Karlstad Airport, ser positivt på utredningen som ger Karlstad trafikplikt i framtiden.
Mikael Lundström (L), ordförande på Karlstad Airport, ser positivt på utredningen som ger Karlstad trafikplikt i framtiden. Foto: Mikael Lindblom

Mikael Lundström hittar även ett par till positiva besked i flygplatsutredningen. Som att Karlstads flygplats permanentas som beredskapsflygplats och att Karlstad pekas ut som en hub för elflyg.

– Med elflyg så öppnas helt nya möjligheter, där vi kan fungera som en mellanlandning till exempelvis Oslo med små flygplan. Vi börjar närma oss den möjligheten och om tio år så tror jag att det är en verklighet, säger han.

Bygga solcellspark

Om elflyg blir den framtid för flygbranschen som många tror så kommer det även att behöva finnas en egen elförsörjning till flygplatsen, vilket är en fråga som Karlstad Airport redan jobbar med.

– Vi har planer på att bygga en solcellspark därute, som gör att vi kan börja producera el vid flygplatsen, säger han.

Det enda smolket i den annars bräddfyllda glädjebägaren är att samtidigt som Karlstads flygplats föreslås få trafikplikt så föreslås Torsby och Hagfors förlora sina trafikplikter.

Något som Mikael Lundström tycker är olyckligt.

– Den enes död är ju den andres bröd, men så tycker jag inte att det ska behöva vara. Värmland har mått bra av att ha tre flygplatser och jag hoppas att det här inte ska behöva betyda slutet för någon av våra flygplatser, säger han.

Vad tycker du annars generellt om den här flygplatsutredningen?

– Jag tycker att det är en bra och heltäckande utredning av flygbehovet i Sverige. Utredaren har gjort ett bra jobb.

Förslaget: Avveckla flyglinjen till Arlanda och ersätt med bussFlygplatsen behövs för att hela Värmland ska levaFår slåss för flyglinjen – igen: ”Känns som en ganska stor uppförsbacke”Dokument: Flygplatsen som inte ville lyftaUpphandlingen av Frankfurtflyg var olaglig10 saker som gått fel i VNAB-affären

Artikeltaggar

ArlandaFlygplatserFlygtrafikKarlstadKarlstads flygplatsKarlstads kommunMikael LundströmTrafikTrafikverketVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.