Kommunen letar efter en extern aktör som kan ta över driften av Bryngfjordsbacken. Hittas ingen sådan kan det bli avveckling av driften i backen.
– Vi har inte ekonomi att fortsätta driften som läget ser ut just nu, säger Robert Halvarsson (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Niklas Wikström (L) har riktat en interpellation till kultur- och fritidsnämndens ordförande på torsdagens kommunfullmäktige. Frågeställningen lyder: ”Hur ser det nuvarande styret på Bryngfjordens skidbacke och dess framtid?”.
Svaret är att framtiden för backen är osäker. Kommunen söker efter en entreprenör som är intresserad av att ta över driften. Om det inte lyckas ser det bekymmersamt ut för den som vill utförsåka i Karlstad.
– Just nu kan vi inte garantera att det kommer att vara någon kommunal drift i backen nästa år. Utifrån kultur- och fritidsförvaltningens syn så har vi inte ekonomi till det, men när det sätts in kommunens helhetsperspektiv så kan det ju hända att man tänker vidare kring det. Så frågan kan ju göras levande på olika sätt, äger Robert Halvarsson.
Finns det några intressenter till att ta över driften av Bryngfjordsbacken som man känner till i dagsläget?
– Jag tror att det har funnits en del frågor kring det historiskt. Men exakt hur det ser ut nu vågar jag inte spekulera i, det är ett arbete som inleds nu.
Det ändrade klimatet är en av anledningarna till att det blir allt kostsammare att hålla igång vintersportanläggningar, och Robert Halvarsson tror att det finns andra än kommunen som kan vara bättre lämpade för driften.
– De aktörerna som finns på den här marknaden har stordriftsfördelar som Karlstads kommun saknar. Och det generella problemet är mildare vintrar, som gör att vi är mer beroende av de konstsnömaskinerna vi har. Det är dyrt för kommunen, och säkert också för de privata företagen, att hushålla dom, säger han.
Niklas Wikström (L) menar att Bryngfjordbacken är viktig, inte minst för att Karlstad ska locka nya invånare. Däremot är han missnöjd med hur den skötts de senaste åren.
– Det är anmärkningsvärt hur illa det är skött. Nu blev det ingen aktivitet under jul- och nyårsledigheten, utan man öppnade i mitten av januari. Här är en verksamhet som passar alla, och alla har inte möjlighet att åka iväg en längre sträcka för att kunna hålla på med vintersport, säger han.
Hur skulle man avhjälpa problemet? Mer konstsnö?
– Exakt. Det är bara att titta på till exempel på Frykstabacken i Kil som alltid har öppet runt jul och nyår,. Men det handlar om vilja, och nu lutar man ju snarare åt en avveckling.
Varför tror du att verksamheten är så, som du uttrycker det, styvmoderligt behandlad?
– Man måste våga satsa. Det känns som en liten ovilja , och man kanske tänker att man kan åka någon annanstans, Sunne eller Branäs eller så. Men det är inte alla som har möjlighet till det.
Niklas Wikström betonar att man från kommunalt håll måste vara beredd att gå in med en del pengar.
– Kommunen måste stå för en basfinansiering, det vore väldigt naivt att tro att någon skulle ta över och driva det gratis.