Hoppa till huvudinnehållet

Får slåss för flyglinjen – igen: ”Känns som en ganska stor uppförsbacke”

Publicerad:
Kommunalrådet Jens Fischer (OR) ser inte varför fler skulle välja flyget i Karlstad när de har bra tågförbindelser med centrala Stockholm.
Kommunalrådet Jens Fischer (OR) ser inte varför fler skulle välja flyget i Karlstad när de har bra tågförbindelser med centrala Stockholm. Foto: Peter Bäcker

Jens Fischer (OR) ställer sig frågande till förslaget om att flytta Arlanda-linjen till Karlstad.

Ur flera aspekter.

– Och bussarna kan väl lika väl gå till Hagfors eller Torsby, det ju inte längre från Karlstad till Hagfors än vad det är från Hagfors till Karlstad?

Kommunalrådet deltog själv i ett digitalt möte på onsdagen där utredare Peter Norman presenterade den utredning vars förslag om att flytta flyglinjen Hagfors/Torsby-Arlanda huserar i.

Han poängterar att det har funnits en linje mellan flygplatsen i Karlstad och Arlanda tidigare.

– Och den togs ju bort för ett antal år sedan, och de har ju tåget, så frågan är ju om man kommer börja flyga mer från Karlstad? Det är väl tveksamt när man vet om tidsaspekten för att ta sig till flygplatsen, checka in en tid innan och sedan flyga till Arlanda, när du kan ta ett X2000-tåg från Karlstad direkt in till Stockholm, säger han.

Hagforsbördiga riksdagsledamoten Mikael Dahlqvist (S) är inne på samma linje.

– Jag hade mina föraningar, men rent spontant tänkte jag bara ”nej, inte igen”, säger han.

Det är knappast första gången som flyglinjen riskeras bli nedlagd.
Det är knappast första gången som flyglinjen riskeras bli nedlagd. Foto: Daniel Olausson

Nej, frågeställningen är inte ny för varken honom eller Hagfors. Flyglinjen har hängt på repen inför ett flertal upphandlingar genom åren där kommunen genom ett idogt arbete lyckats rädda kvar den. Mikael Dahlqvist har inte hunnit ta del av utredningen än och kan därför inte kommentera den i detalj.

Men inställningen till förslaget är tveklös.

– Nu kavlar vi upp ärmarna igen, nu får vi börja om. Och här blir det oerhört viktigt för kommunen att vara på tå och göra vårt fotarbete. Gör vi det finns det goda förhoppningar om att vi ska kunna vända det igen.

Förslaget är ju ändå att sätta in flygbussar till flygplatsen i Karlstad istället?

– Ja, men det är inget alternativ, det kommer inte folk välja, säger han som själv är en flitig resenär på flyglinjen.

Svår uppgift

Jens Fischer erkänner att det med tanke på att förslaget kommer upp igen är ett jobb i uppförsbacke som nu får påbörjas ute hos kommunerna. Han är inte heller övertygad om att man kan få övriga Värmland med på tåget med tanke på att placeringen i Karlstad blir geografiskt sett närmare fler värmlänningar.

– Så det känns lite som att vi och Torsby riskerar att bli lite ensamma här, för jag skulle aldrig tänka mig att de kommer flyga från både Torsby, Hagfors och Karlstad till Arlanda, det har jag svårt att se, säger han.

Mikael Dahlqvist (S) ska dra i sina trådar i riksdagen och som han uttrycker det ”kavlar upp ärmarna” för att försöka rädda kvar flyglinjen.
Mikael Dahlqvist (S) ska dra i sina trådar i riksdagen och som han uttrycker det ”kavlar upp ärmarna” för att försöka rädda kvar flyglinjen.

Förslaget och hela utredningen ska nu ut på remiss med sista svarsdatum den 23 maj.

Vad gör ni med frågan nu?

– Nu får vi analysera och gå igenom utredningen, men eftersom förslaget är ganska tydligt och när Region Värmland går in med pengar i flygplatsen i Karlstad så är ju frågan hur stödet ser ut i Värmland för att ha linjen kvar i Hagfors och Torsby.

– Annars får vi diskutera med Torsby kring det här också för att se hur vi kan jobba vidare med frågan, och sedan får vi ju se vilket beslut som kommer. Men det är klart att det känns som att det är en ganska stor uppförsbacke som det är nu, säger Jens Fischer.

LÄS OCKSÅ:

Förslaget: Avveckla flyglinjen till Arlanda och ersätt med buss

Artikeltaggar

ArlandaBussarFlygtrafikHagforsJens FischerKarlstadMikael DahlqvistOberoende realisterTorsbyTrafik

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.