Hoppa till huvudinnehållet

Flygplatsen behövs för att hela Värmland ska leva

Publicerad:
I en ny utredning föreslås flyglinjen Torsby/Hagfors till Arlanda att ersättas med flygbuss till Karlstad.
I en ny utredning föreslås flyglinjen Torsby/Hagfors till Arlanda att ersättas med flygbuss till Karlstad. Foto: Daniel Olausson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är med stor förtvivlan jag läser Peter Normans utredning där han föreslår att flyglinjen Torsby/Hagfors-Arlanda ska läggas ned.

En linje som förbinder oss i glesbygd med landets huvudstad. En linje som minskar avståndet mellan storstad och landsbygd. En linje som skapar möjligheter till möten, affärer, utbildning och resor vidare ut i Sverige och världen. En linje som upphandlats så hårt att det företag som trafikerar den slarvar med leveransen och straffas med böter för inställda flyg. En linje som drabbades hårt av pandemin och som så sakteliga är på väg att plocka upp spillrorna av av sin forna jag.

Förslaget är i stället att linjen Karlstad-Arlanda ska öppna upp igen. En linje som resenärerna valt bort för många år sedan. Vilket är fullt förståeligt. Tar man tåget från Karlstad till Stockholm når man centrala Stockholm snabbare med tåg än med flyg.

Att man som resenär från norra Värmland skulle ta bil eller buss till Karlstad, för vidare färd med flyg till Stockholm är verklighetsfrånvänt. Det måste vara ett förslag framtaget av någon som själv inte färdats denna sträcka på föreslaget vis. Eller som anser att de få personer, som efter pandemin vågat boka biljett med flygbolaget Amapola, med risken att resan blir inställd och man missar mötet, gott kan ta olägenheten att ta föreslagen rutt.

Rapporten baserar förslaget på praktiska och rationella lösningar som drabbar de få personer som efter pandemin vågat boka flygbiljett med risken att flyget blir inställt. Rapporten missar dock en viktig faktor: tiden.

Tid är något som blivit mer och mer värdefullt genom åren. Tiden kommer inte att minska i värde – utan öka. Se bara de beteendeförändringar och värdegrundsförändringar som befolkningen genomgick under pandemin. Man värderar tiden högre än tidigare.

Framtida generationer kommer att överväga alternativ när de ska färdas från punkt a till b. Miljöavtrycket kommer säkerligen att spela roll, men även tiden. Tas för mycket tid i anspråk värderas digitala möten in som ett alternativ till att mötas fysiskt. Att framtida generationer skulle flyga från Karlstad till Stockholm utan att känna skam för sitt klimatavtryck och samtidigt ta mer tid i anspråk än genom att ta tåget känns orealistiskt. Även med ett elektrifierat flyg. Det är ett dåligt genomtänkt förslag som Peter Norman lägger fram. Ett förslag som endast Karlstad Airport vinner på och resten är förlorare av.

Ska hela Värmland leva behövs sträckan Torsby/Hagfors-Arlanda

Artikeltaggar

ArlandaBöterFlygplatserHagfors flygplatsInsändareKarlstadLandsbygdStockholmUtredningar