Hoppa till huvudinnehållet

Wallin: ”Kvalitetsmässigt tror jag inte vi skulle kunna hitta så mycket bättre”

Publicerad:
Reporter Johan Ekberg
Johan Ekberg
johan.ekberg@vf.se
Brandon Davidson.
Brandon Davidson. Foto: Kamil Krzaczynski

Färjestad agerar på deadline day.

NHL-meriterade backen Brandon Davidson, 31, är klar för klubben.

– Han verkar vara en jäkla stabil och rejäl kille. Det känns jättespännande att få hit honom, säger Rickard Wallin.

Färjestad har varit tydliga med att de gärna skulle förstärka truppen, och med några timmar kvar tills övergångsfönstret stänger fick man napp.

Man fick det i form av 31-årige kanadensaren Brandon Davidson, som närmast kommer från spel i Columbus Blue Jackets farmarlag Cleveland Monsters.

För ett par dagar sedan fick Färjestad nys om att kanadensaren skulle kunna vara tillgänglig, och där och då startade en process.

– Det har varit, och är, en tuff marknad. När den här möjligheten kom kände vi direkt att det var något vi ville följa upp. Den stora värderingen i det hela har varit att det är smidigare med en europé, både sett till att få hit och pappersmässigt.

– För kvalitetsmässigt tror jag inte vi skulle kunna ha hittat så mycket bättre på backsidan.

På meritlistan finns 180 NHL-matcher för Montreal, Edmonton, Calgary, New York Islanders, Chicago och senast Buffalo Sabres. 23 poäng har det blivit där, medan 62 poäng på drygt 250 matcher är Davidsons facit i AHL.

Drabbad av cancer

Den 188 centimeter och 95 kilo tunge backpjäsen har den här säsongen gjort 7 poäng på 36 AHL-matcher, först i Buffalos farmarlag Rochester och nu då senast i Cleveland.

– Vi har haft olika tankar. Att få in en back för att ge mer dynamik åt den lagdelen var ett av spåren. Men med Brandon känns det som han adderar lite storlek. Vi hoppas han kan ge oss mer rutin och förmågan att sätta stopp i spelet som vi tror kommer bli viktig i det slutspel vi naturligtvis siktar mot. Speciellt då vi har några backar som slitig med skador.

Davidson har en speciell historia.

Under första proffssäsongen, i Edmontons farmarlag Oklahoma, diagnistiserades han med tesikelcancer.

– Att kunna komma tillbaka och få chansen att spela samma säsong var fantastisk eftersom jag trodde att säsongen var körd. Det var otroligt skönt att kunna komma tillbaka och visa att man hörde hemma där. Det var ett bra slut på säsongen personligen, bara att kunna spela var en enorm bonus, sa han efter att året efter, som 23-åring, gjort sitt första NHL-mål.

Ersätter Wikstrand

Nu får han chansen till att göra debutmål i SHL i stället.

– Vi hade som tanke, när säsongen började, att Mikael Wikstrand skulle komma in och ge oss den backbredd vi tror behövs. Därför känns det bra att få in en sån här etablerad pjäs som haft som mål att komma till Europa den här säsongen – men väntat på rätt läge. Nu dök det upp.

Brandon Davidsoni duell med Ryan Kesler.
Brandon Davidsoni duell med Ryan Kesler. Foto: Alex Gallardo

När han väl dyker upp i Karlstad, är oklart.

– Alla tillstånd och sånt måste bli klart. Vi jobbar så snabbt vi kan, både han och vi vill ha honom i spel så snart som möjligt. Men vi vet om att det sannolikt tar sju-tio dagar innan han är spelklar. Men det är en sån kalkylerad risk man får ta i de här tiderna. Vi är helt säkra på att han inte spelar den här veckan.

I Nordamerika var Davidson länge en spelare på gränsen mellan NHL och AHL.

– Vi hoppas det kan bli en nytändning för honom att komma till Europa. Han ska inte komma hit som någon frälsare men vi tror han kan vara en bra pusselbit för oss.

Återstår att se om han blir den sista.

Ville ha en center

Med några timmar kvar innan deadline pratade Wallin om hur man fortfarande letade efter en center.

– Med tanke på Remi Elies skada hade det varit ett alternativ att plocka in något på centersidan för att inte vara så skadekänsliga. Men vilket lag hade inte önskat addera en bra center så här års?

Men med en och en halv timme kvar till deadline meddelade sedan Wallin att FBK stänger butiken – någon center hittade man aldrig.

– Vi har varit och grävt på många ställen. Men det betyder inte att vi inte tror på vårt lag. Det pratas värvningar och att skapa ett vinnarlag nu, så är det inte. Det enda man kan göra nu är finjusteringar, säger Wallin.

– Vi tror på de killar vi har. Vårt jobb är inte att värva ihop något, det är att skapa en miljö där de kan lyckas. Och det tror vi fortfarande att vi kan göra. Men i det är en del av spelet att försöka förstärka så man har så många valmöjligheter som möjligt.

Artikeltaggar

AHLBrandon DavidsonFärjestadFärjestad BK HerrIshockeyKarlstadNHLRickard Wallin

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.