Hoppa till huvudinnehållet

När kommer det att gå upp för oss att vi blir blåsta?

Publicerad:
Skolminister Lotta Edholm (L) vill inte påtvinga friskolorna offentlighetsprincipen av omsorg om de mindre friskolorna. De å andra sidan tycker offentlighetsprincipen borde vara självklar.
Skolminister Lotta Edholm (L) vill inte påtvinga friskolorna offentlighetsprincipen av omsorg om de mindre friskolorna. De å andra sidan tycker offentlighetsprincipen borde vara självklar. Foto: Tim Aro/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Lita inte på en regering som anstränger sig för att hålla så mycket som möjligt hemligt för dig.

Den sittande regeringen vill verkligen inte att vi skattebetalare ska veta hur våra pengar används. Vi ska inte få veta vilka som får mest elprisstöd utbetalat – och vi ska inte få veta hur skolkoncerner lyckas göra sina vinster på skattemedel. Offentlighetsprincipen har blivit en hemlighetsprincip.

När Ulf Kristersson gjorde skolpolitikern och sedan skollobbyisten Lotta Edholm (L) till skolminister var det förstås ingen hemlighet vad som skulle komma. När bocken blir trädgårdsmästare blir det som det blir.

Signalen var att de vinstdrivande skolkoncernerna ska hållas om ryggen, kosta vad det kosta vill. En helt unik företeelse. Inget annat land i världen vill ha det som Sverige när det gäller skolan. Inget.

Nu följer i och för sig denna skolminister bara upp ”löftet” i Tidöavtalet att slopa kraven att offentlighetsprincipen ska gälla för friskolor när regeringen nu stryker direktiv i en pågående utredning om just detta, som tidningen Altinget avslöjade på tisdagen.

Enligt regeringen bara om att ”offentlighetsprincipen lämpar sig dåligt för mindre friskolor” som man skriver i Tidöavtalet. Till Altinget betonar skolministern att det så klart är viktigt med ”gedigen insyn och transparens i fristående skolor”. Men man får ju inte gå till överdrift. Att ge alla som med skatten betalar för friskolorna inblick i verksamheten och ekonomin och därmed förutsättningar att granska och jämföra får, enligt skolministern, ”inte bli orimligt betungande”.

Om man nu för ett ögonblick faktiskt köper vad Lotta Edholm påstår vara omsorg om de mindre friskolorna, kan man nu påminna om att dessa mindre friskolor inte alls håller med. Det är inte de som känner sig hotade av offentlighetsprincipen. Det är det de riktigt stora skoljättarna och deras försvarare som gör.

Idéburna skolors riksförbund har tvärtom flertalet gånger menat att det är helt självklart att offentlighetsprincipen borde gälla alla skolor.

– Skolan ägs av svenska folket. Dessutom utövas det myndighetsutövning inom den. Det gör att uppgifterna självklart ska vara offentliga. Att så inte längre är fallet, för att vi har släppt in privat kapital och affärstänkande i skolväsendet, är vansinnigt, sa Håkan Wiclander, ordförande i Sveriges idéburna friskolor till Skolvärlden häromåret.

”Vansinnigt” är verkligen rätt ord.

Praktiskt taget varenda intäktskrona de har kommer från dig och mig och alla andra skattebetalare.

Men reglerna som styr all annan skattefinansierad verksamhet gäller inte dem. Man har, med benäget stöd från de forna allianspartierna och SD, krampaktigt stretat emot offentlighetsprinciper som i vanliga verksamheter ger möjlighet till insyn och jämförelser viktiga inte bara för föräldrar och elever utan för skolforskningen.

Skolkoncernerna har bedömts viktigare än eleverna. Skolkoncernernas vinstmöjligheter trumfar elevernas och deras föräldrars möjligheter att upplyst välja skola till sina barn.

Vi har i dag en lagstiftning, eller i alla fall en tolkning av lagstiftningen, som innebär att all den information vi normalt skulle säga krävs för att som föräldrar kunna fatta kloka beslut om vilken skola som passar barnen bäst: som en enskild skolas betygssnitt, elevsammansättning och genomströmning (hur stor andel som slutför studierna inom tre eller fyra år) under vissa förutsättningar måste hållas hemlig eftersom den annars skulle påverka folks val av skola (vilket väl är hela poängen?) och då kunna orsaka ekonomisk skada för friskolornas ägare.

Det har ”lösts” med tidsbegränsade sekretessbrytande bestämmelser. Men den långsiktiga lösningen, offentlighet som princip för alla skolor, blir nu alltså inte av.

Eftersom risk för ekonomisk skada för skolkoncernerna med den här regeringen och den sittande skolministern alltid kommer att trumfa elevernas rättigheter, så är det bara att räkna med mer av samma framöver.

Tajmingen för beskedet att regeringen agerar för att hålla privata vinstintressen inom skolan om ryggen för att hjälpa alla de gamla partivänner som nu driver dessa skolkoncerner blev förresten extra pikant med tanke på att justitieminister Gunnar Strömmer (M) passade på att kalla till presskonferens på frågan om ”otillbörlig påverkan av partier och offentligt beslutsfattande”.

Och inte bara för att Strömmer trots allt var den ansvariga inom Moderaterna som var beredd att runda lagen för att ta emot ett hemligt partibidrag på en halv miljon i en granskning av Uppdrag granskning i somras.

För när Strömmer står där och varnar för "försök att infiltrera myndigheter och genom släkt- och klanbaserade nätverk ... öka sina påtryckningar mot offentlig sektor" kan man ju inte låta bli att undra.

”Släkt- och klanbaserade nätverk”, är det kod för "familjen Bergström" (Internationella Engelska skolans grundare) eller möjligen "före detta M-, KD och L-politiker som blivit skollobbyister"?

Nä just det, såna påtryckningar med inbyggda svängdörrar mellan den lukrativa friskolebranschen och politiken är inte bara okej utan uppmuntras av regeringen.

Artikeltaggar

AltingetFriskolorGunnar StrömmerLedareLotta EdholmModeraternaOffentlighetsprincipenSkolorUlf Kristersson